nlencs

+31 (0)495 727 000

info@sixpointtwo.eu

Van 3D tekening tot product: zo werkt het

Van 3D tekening tot product: zo werkt het

Van 3D tekening tot product: zo werkt het

Edwin de Graaf over relatie Bredenoord met SixPointTwo:
“Een mooi, goed georganiseerd bedrijf: dat past bij ons.”

 

 

Over de hele wereld zijn dagelijks energieoplossingen van Bredenoord in bedrijf. Aggregaten en accupakketten voor tijdelijke en mobiele stroom worden bijvoorbeeld ingezet bij grote internationale evenementen als festivals en sporttoernooien. Daarnaast bewijzen de oplossingen van Bredenoord hun waarde in bouw- en infraprojecten en in noodstroomvoorzieningen van brandweerorganisaties, ziekenhuizen en datacenters. “Al deze oplossingen ontwikkelen we in eigen huis. We hebben daarvoor een R&D-afdeling met 30 medewerkers”, zegt Edwin de Graaf, productmanager Power Generation and Distribution.

Bredenoord bestaat ruim 85 jaar. Het familiebedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Apeldoorn en heeft vestigingen en depots in Nederland, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Bovendien wordt samengewerkt met diverse internationale partners.

Aggregaten
Voor het opwekken van stroom biedt Bredenoord verschillende soorten aggregaten. Klanten kunnen die huren of kopen. “Naast aggregaten op gewone diesel, hebben we ook aggregaten op HVO: hernieuwbare diesel die CO2-neutraal is. Ook hebben we aggregaten op biogas dat afkomstig is van de rioolwaterzuivering. Dit is een heel schone brandstof waar motoren uitstekend op kunnen draaien. Daarnaast bieden we o.a. oplossingen op basis van methanol en op basis van waterstof. Welke oplossing in een bepaalde situatie het meest geschikt is, hangt af van diverse factoren, zoals de vraag van de klant, de locatie en de geldende emissieregels.”

Slimme oplossingen
Bredenoord is actief betrokken bij nieuwe ontwikkelingen naar nog schonere brandstoffen. “Voorlopig is het in onze markt nog heel lastig om oplossingen te bieden die ‘from well to wheel’ 100% fossielvrij zijn.” De klanten van Bredenoord kunnen echter rekenen op energieoplossingen die de beste prestaties bieden en de milieubelasting tot het minimum beperken. “Zo kunnen we bijvoorbeeld met een combinatie van aggregaten werken. Wanneer minder stroom nodig is, bijvoorbeeld ’s nachts, dan kan het kleinere aggregaat daarin voorzien. Voor de hogere stroombehoefte van overdag wordt dan overgeschakeld naar het grotere aggregaat dat ernaast staat. Een andere slimme oplossing is het combineren van een aggregaat met een accupakket dat de brandstofbehoefte reduceert.”

Verhuur en vervoer
De verhuur van oplossingen voor tijdelijke en mobiele stroom is veruit de grootste markt voor Bredenoord. Vervoer speelt hierbij een belangrijke rol. “We hebben 40 eigen vrachtwagens; daarnaast huren we vrachtwagens in. Ook voor alle vrachtwagens geldt dat zij zo schoon mogelijk moeten zijn. We ontwikkelen door naar de inzet van elektrische kranen voor het laden en lossen van onze producten. Het batterijpakket van deze kranen wordt onderweg opgeladen. Op de bouwplaats hoeft daarvoor dan geen dieselmotor te draaien.”

Bescherming van producten onderweg
Naar opdrachtgevers worden diverse Bredenoord-producten vervoerd. Naast aggregaten, accupakketten, verdeelkasten en trafo’s zijn dat bijvoorbeeld ook laadmasten en kabels. “Voor al deze producten geldt dat ze tot en met de laatste popnagel worden uitgetekend door onze ontwerpers. Hetzelfde geldt voor de rental production frames (o.a. omkastingen, canopies en containers) die de producten beschermen.”
De productie en assemblage van zowel de producten als de rental production frames wordt in delen uitbesteed bij verschillende partners. Sinds anderhalf jaar is SixPointTwo een van die partners. “De leverancier krijgt van ons een 3D tekening waaruit hij kan aflezen hoe een deelproduct gemaakt moet worden en welke bewerkingen daarvoor nodig zijn.”

Kabelhaspels
De eerste opdracht voor SixPointTwo was het maken van kabelhaspels. “We hebben een handige kabelhaspel ontwikkeld die de klant zelf kan afrollen en oprollen. De kabel blijft daar goed op zitten. Bovendien kan de haspel worden vastgemaakt aan het bevestigingssysteem van de vrachtwagen dat in de vloer van het laadgedeelte is aangebracht. Dit gecertificeerde systeem op basis van een bajonetsluiting hebben we ook zelf ontworpen.” De kabelhaspel is van palletformaat en gemaakt van volbad verzinkt staal: een robuust gebruiksartikel dus. “Dat moet ook, want kabel is een dure en schadegevoelige component.”

Kasten voor laadpalen
Inmiddels heeft SixPointTwo ook omkastingen gemaakt voor laadpalen van Bredenoord. “De laadpalen voor elektrische auto’s worden o.a. gebruikt op bouwplaatsen en bij evenementen. De omkasting bestaat uit een buitenframe dat gesneden, gekant, gelast en vervolgens verzinkt wordt. Daar komt een binnenplaat in, waaraan een oplaadunit wordt bevestigd. Deze constructie van staal heeft SixPointTwo gemaakt en geassembleerd. Vervolgens is die verscheept naar Nederland en hebben wij de laadpalen erin gezet: twee per kast.”

Meerwaarde
De eerste opdracht bevestigde al de meerwaarde die Edwin de Graaf van SixPointTwo verwacht: “We leveren een tekening aan en er komt een product terug: dat is wat we willen.” Het bezoek aan de productiefaciliteit in Humpolec gaf ook vertrouwen: “Het is een mooi, net bedrijf dat goed georganiseerd is. Het is er rustig en stil. Alles ligt klaar en materialen zijn gelabeld: hun mensen kunnen snel, efficiënt en ergonomisch werken. Als ik dat bij een bedrijf zie, dan weet ik: dat past bij ons.” Voor een relatie voor de lange termijn is echter nog meer nodig. “We willen een relatie met een vertrouwde partner opbouwen. Dan weet je ook: aan beide kanten zal wel eens een foutje worden gemaakt. Wat wij belangrijk vinden, is dat je dan als partners eerst samen kijkt: hoe lossen we dit probleem op? Hoe het daarna met de kosten moet, regelen we dan later. Ook daar hebben we ervaring mee opgedaan toen er een foutje in een van onze tekeningen zat. We weten nu: ook dat zit goed bij SixPointTwo.”

Precies hetzelfde maken, maar op een andere manier?

Precies hetzelfde maken, maar op een andere manier?

Daag ons uit!

 

Het gebeurt regelmatig dat een bedrijf bij SixPointTwo informeert of wij in staat zijn om een (of meerdere producten) uit hun assortiment te maken. Vaak gaat het dan om een succesvol product: de vraag ernaar blijft groeien, maar het bedrijf ziet geen kans om de eigen productiecapaciteit uit te breiden. Uiteraard zijn wij dan geïnteresseerd, ook als het zou betekenen dat we in inches moeten gaan produceren. Hoe we dit aanpakken? Een kwestie van zorgvuldig afstemmen …

We gaan er even vanuit dat het product bestaat uit materialen die wij met onze mensen en machines kunnen verwerken. En we nemen ook even aan dat u, lezer, onze potentiële opdrachtgever bent. Het eerste wat we doen, is de productspecificaties en de tekeningen bij u opvragen. Is het gevraagde materiaal binnen, dan gaat onze specialist in productietechniek het bestuderen. Als hij constateert dat u volgens het imperiale meetsysteem werkt en in inches produceert, ontstaat er een nieuwe situatie. SixPointTwo werkt immers volgens het metrische stelsel. Uw vraag wordt dus specifieker: kunnen wij in onze metrische productieomgeving het product exact volgens de opgegeven maatvoering in inches maken?

Eerst re-engineeren …
Ons antwoord op de aangescherpte vraag kan – helaas – geen simpel ja zijn. Wij zullen u adviseren om het product eerst door ons te laten re-engineeren. Op basis van het gere-engineerde model en onze prijsopgave kunt u dan besluiten of u met ons in zee wilt gaan. Waarom is re-engineering een noodzakelijke tussenstap, zult u zich afvragen? Omrekenen van inches naar centimeters is toch heel eenvoudig? Dat klopt, maar met omrekenen alleen zijn we er nog niet. Bedrijven die met inches werken, gebruiken namelijk vaak materialen die iets afwijken van de materialen waaraan wij gewend zijn. Een voorbeeld kan dit verduidelijken. In Europa is S235 een veelgebruikte staalsoort voor doodgewone toepassingen. Voor deze toepassingen gebruiken Amerikaanse bedrijven – en ook hun Europese vestigingen – echter de staalsoorten ASTM A572 en ASTM A36. Deze staalsoorten lijken op S235 maar hebben net iets andere eigenschappen, bijvoorbeeld qua doorbuiging. En meestal komt daar nóg een complicatie bij. Europese staalsoorten worden geleverd in diktes die net iets afwijken van de diktes die in de Verenigde Staten gangbaar zijn.

Compleet beeld vormen
Kleine afwijkingen in productonderdelen kunnen grote gevolgen hebben, onder meer voor de toleranties. Uit de trailerbouw is bijvoorbeeld bekend dat aanpassingen in de materiaalsamenstelling significante consequenties kunnen hebben voor de doorbuigingsgrenzen van een trailer. Willen u en wij kunnen beoordelen wat werken met een iets afwijkend materiaal en/of afwijkende diktes inhoudt, dan zullen wij voorstellen dat wij van het product een nieuw model maken, tegen een vooraf te bepalen prijs. In dit gere-engineerde model met de specifieke materialen die SixPointTwo kan gebruiken, zijn alle componenten met elkaar verbonden. Dat maakt het mogelijk om te beoordelen hoe de componenten met elkaar interacteren. Op basis daarvan kan worden vastgesteld of productie door SixPointTwo optimaal aan uw eisen zal voldoen. Is het antwoord ja? Dan maken we met u nadere afspraken over onze samenwerking maken en zijn we in business!

Precies hetzelfde maken, maar op een andere manier?
Zeker weten dat u geen kostbare tijd verliest?

Zeker weten dat u geen kostbare tijd verliest?

Zeker weten dat u geen kostbare tijd verliest?

Doe de kritische-componenten-check!

 

Verkochte goederen wilt u zo snel mogelijk aan uw klanten leveren. Als onderdeel van uw productieketen wil SixPointTwo daaraan een bijdrage leveren. We denken dan ook graag met u mee over het optimaliseren en beheersen van de levertijden van modules en producten. “In een complexe marktsituatie is het lastig om betrouwbare forecasts te maken. Daarom zoeken wij met u naar structurele oplossingen waarmee u tijd en kosten kunt besparen”, zegt Willian van Eerd, CCO van SixPointTwo. “Kritische componenten bij SixPointTwo op voorraad laten leggen, kan bijvoorbeeld een efficiënte oplossing zijn.”

De levertijd is een terugkerend onderwerp van gesprek, zowel met prospects als met klanten. “In de kennismakingsfase met potentiële opdrachtgevers hebben we het daar uiteraard al over. Om de optimale oplossing te vinden, maken we een longest lead time analyse of voeren we een value stream mapping uit.”

Longest lead time analyse
De longest lead time analyse geeft inzicht in het deel van de productieketen waarin SixPointTwo betrokken is. “Allereerst bespreken we met u wat de gewenste levertijd is van het product dat SixPointTwo voor u maakt of kan maken. Het proces waarin dit product tot stand komt, screenen we vervolgens op onderdelen die vertragend werken: de kritische componenten. In complexe, samengestelde producten zijn dat vaak inkoopdelen met een lange levertijd. Denk bijvoorbeeld aan een speciale sensor of een elektromotor die we uit China moeten laten komen. Om het vertragende effect daarvan te elimineren, maken we een voorstel voor het op voorraad leggen van deze inkoopdelen. Bij SixPointTwo zijn ze dan direct beschikbaar voor verwerking, wat de levertijd van uw product verkort.”

Risico’s uitsluiten
Het voorstel dat SixPointTwo voor u als prospect of klant maakt, zal meerdere voorraadopties bevatten. “Op basis daarvan bepaalt u welke risico’s u wilt uitsluiten. De omvang van de voorraad stemmen we daar zorgvuldig op af. Een van die risico’s is bijvoorbeeld het afbreukrisico. U wilt voorkomen dat revisies of upgrades van uw producten uitgesteld moeten worden, omdat er nog veel voorraad is. Het beschikbaarheidsrisico wilt u echter ook uitsluiten. De kritische componenten moeten er immers zijn op het moment dat u een order bij ons neerlegt.”

Wanneer de definitieve keuze is gemaakt, regelt SixPointTwo de oplossing in en wordt de gewenste voorraad kritische componenten aangehouden. “Omdat marktomstandigheden veranderlijk zijn, blijven we kort op de bal zitten. Regelmatig bespreken we met u de actuele voorraadbehoefte die nodig is om de levertijden naar uw klanten zo laag mogelijk te houden.”

Value stream mapping
Value stream mapping gaat een stap verder dan de longest lead time analyse. “Het houdt in dat we regelmatig met u de totale productieketen in kaart brengen. Hierbij nemen we de totale doorlooptijd van het project en het product onder de loep. We kijken niet enkel naar het proces bij SixPointTwo, maar volgen met u de productieketen van begin tot eind. Zo krijgen we inzichtelijk waar waarde wordt toegevoegd aan het product. Op basis daarvan kan vervolgens worden bepaald waar ontkoppelpunten moeten komen en wat daarvoor benodigd is. Zeker bij complexe productieketens is value stream mapping van grote waarde”, aldus Willian van Eerd. “Het maakt duidelijk waar onnodige tussenvoorraden worden aangehouden. Vaak blijken flinke besparingen in tijd en kosten mogelijk te zijn.”

Waarom wij steeds vaker handtekeningen zetten?

Waarom wij steeds vaker handtekeningen zetten?

Gewoon omdat het erbij hoort …

 

Een succesvolle samenwerking begint met wederzijds vertrouwen. Als dat vertrouwen er is, kunnen er goede afspraken worden gemaakt. Afspraken over de rol van de beide partners en over de wijze waarop zij zullen omgaan met vertrouwelijke informatie. Bij SixPointTwo zijn we daar open en duidelijk over. Vanaf de eerste kennismaking.

De toegevoegde waarde van SixPointTwo is dat we een hoogwaardige schakel kunnen zijn in het productieproces van commerciële bedrijven. De opdrachtgever die een deel van z’n productie aan ons uitbesteedt, kan rekenen op de vooraf afgesproken kwaliteit en kostenefficiency. Handig als de opdrachtgever dringend extra productiecapaciteit nodig heeft.

Onze rol
Wij zijn dus een schakel in de productieketen van onze klanten: niets meer en niets minder. Op deze manier zijn we onder meer actief in de AV-markt, de EV-markt (elektrisch vervoer), agrarische sector, machinebouw, intralogistiek en automotive. Met de presentatie die we tijdens de kennismakingsfase verzorgen voor een potentiële klant, laten we zien welke ervaring SixPointTwo in specifieke branches en omgevingen heeft opgedaan. Dat wil overigens niet zeggen dat we ons tot deze markten beperken. Integendeel, want SixPointTwo beschikt namelijk over een universeel productieapparaat. Daardoor kunnen wij de rol van schakel in de productieketen ook voor klanten in diverse andere markten vervullen.
 
NDA: logisch én nuttig
Vanuit de hiervoor beschreven rol vinden wij het heel normaal dat de klant ons vraagt om een NDA (non-disclosure agreement) te ondertekenen, voordat we aan de slag gaan. De klant laat ons immers meewerken aan een product dat zich door bepaalde eigenschappen onderscheidt van concurrerende producten. Dit unieke karakter wil de klant natuurlijk bewaken en behouden. Logisch dus dat hij een NDA opstelt om o.a. zijn intellectuele eigendom, technische knowhow en tekeningen te beschermen.

Profiteren van onze productie-ervaring
Wij houden ons uiteraard aan elke NDA die wij ondertekenen. Die garantie is immers noodzakelijk en onmisbaar voor onze klant. Zijn er andere partijen in dezelfde branche die met ons willen samenwerken, dan kunnen wij met ieder van hen ook een NDA afsluiten. Zij profiteren dan niet alleen van de zekerheid dat wij een betrouwbare partner zijn, maar ook van onze ervaring. We zijn namelijk al vertrouwd met de gewoontes of codes ten aanzien van bijv. productie en afwerkingsniveau die elke speler in de branche kent en normaal vindt. Zij mogen er dus van uitgaan dat wij snel ons aandeel in hun productie kunnen implementeren.

Duidelijkheid
Voor ons spreekt het vanzelf dat we bij elke nieuwe klant aan de wens tot bescherming willen tegemoetkomen. Als de klant een NDA opstelt die redelijk is en bij de beoogde samenwerking past, dan gaan wij daar uiteraard mee akkoord. De NDA geeft ons immers de duidelijkheid die we nodig hebben om integer ons werk te doen. Voor de klant betekent de NDA de zekerheid dat vertrouwelijke informatie ook echt vertrouwelijk blijft. Die vertrouwelijkheid blijft steeds gegarandeerd. Wordt de samenwerkingsrelatie beëindigd, dan retourneren wij alle informatiedragers met gevoelige informatie naar de klant. Eerlijk duurt immers het langst …

Waarom wij steeds vaker handtekeningen zetten?
Steeds meer bedrijven vertrekken uit China

Steeds meer bedrijven vertrekken uit China

Steeds meer bedrijven vertrekken uit China

Hoe aantrekkelijk is de fabriek van de wereld nog?

 

Lange tijd was China dé ideale locatie voor Europese bedrijven die hun productie geheel of gedeeltelijk wilden offshoren. In de afgelopen jaren heeft de ‘fabriek van de wereld’ veel van haar populariteit verloren. Steeds meer Europese bedrijven geven te kennen dat zij nadenken over reshoring en nearshoring van productielijnen. Deze ontwikkeling is in een stroomversnelling gekomen door de covidpandemie en de wijze waarop China die heeft aangepakt. Hoe aantrekkelijk is de fabriek van de wereld eigenlijk nog?

De belangrijkste overweging om te gaan offshoren in China is altijd geweest dat produceren daar veel goedkoper is. Of het nog steeds veel goedkoper is, is inmiddels zeer de vraag. Twintig jaar geleden was China nog een lagelonenland, maar dat is het al geruime tijd niet meer. Ook het voordeel van goedkopere grondstoffen is veel kleiner geworden. Voeg daarbij de sterk toegenomen transportkosten en het is duidelijk dat de rekensom niet meer vanzelfsprekend tot de gewenste gunstige uitkomst leidt.

Verslechterd politiek klimaat
Financiële overwegingen wegen bij offshoring het zwaarst, maar andere overwegingen spelen ook een rol. Het politieke klimaat in China is in de loop der jaren sterk verslechterd, zeggen bijvoorbeeld veel ondernemers en expats. Sinds Xi Jinping in 2013 president werd, heeft de Communistische Partij van China haar grip op de maatschappij verstevigd. Met als voelbare gevolgen: meer controle, meer onderdrukking, toenemend nationalisme en een onvriendelijker wordende houding ten opzichte van buitenlanders. Een heel andere factor die medebepalend is voor het leefklimaat is de slechte luchtkwaliteit in Chinese industriesteden. Smog is er nog altijd een vertrouwd, vervelend verschijnsel.

Gamechanger: de covidpandemie
Het is al gezegd: de discussie over offshoring en reshoring is urgent geworden door de covidpandemie. Het zerocovidbeleid waarmee de Chinese overheid de pandemie te lijf ging, greep zeer diep in het leven van mensen in. Hele wijken werden afgesloten, er werd massaal getest en mensen moesten binnenblijven. In Shanghai was het in de eerste weken van de lockdown bijvoorbeeld onmogelijk om eten of water in te kopen, doordat de winkels gesloten waren. Ook voor (productie)bedrijven had de pandemie grote gevolgen. Tijdens de lockdown waren veel fabrieken gesloten. Andere fabrieken draaiden op halve kracht. Reisbeperkingen zorgden voor vertraging van leveringen en transporten. De wijze waarop de overheid de lockdown in Shanghai heeft aangepakt, heeft het vertrouwen bij buitenlandse ondernemers ernstig geschaad.

Hoe gaat China verder na het zerocovidbeleid?
Inmiddels heeft de Chinese regering het zerocovidbeleid vaarwel gezegd. Zij heeft dit gedaan onder druk van de toenemende binnenlandse protesten en de afnemende groei van de Chinese economie. Bij buitenlandse bedrijven zijn de zorgen daarmee echter niet verdwenen. Zo zijn niet alle beperkende maatregelen opgeheven. Om toegang te krijgen tot scholen en ziekenhuizen is nog steeds een PCR-test nodig. In regio’s die als ‘hoogrisicogebieden’ worden aangemerkt, mogen volgens de nieuwe richtlijnen nog steeds lockdowns toegepast worden. Wel zullen die lockdowns dan in principe minder ingrijpend zijn en minder lang duren. Ondertussen heeft de buitenwacht echter geen zicht op de omvang van de huidige besmettingsgolf. Wat als die veel groter blijkt te zijn dan de Chinese regering heeft verwacht?

Risico verminderen: reshoring en nearshoring
In deze situatie is het geen wonder dat Europese bedrijven met productielocaties in China hun positie heroverwegen. Lange tijd was China een land dat zekerheid bood: de situatie was stabiel en het regeringsbeleid was voorspelbaar. Nu is dat veranderd. Nog eens een strikte lockdown meemaken? Dat is een schrikbeeld waar bedrijven niet aan moeten denken. Voor de productie volledig afhankelijk zijn van China? Ook dat is een no-go. Met de afhankelijkheid van het Russische gas hebben we in Europa ons lesje wel geleerd. Sommige bedrijven besluiten om de gehele productie terug naar de thuisbasis te halen. Andere bedrijven zien meer in het spreiden van hun risico’s. Zij richten naast hun Chinese productieketen een parallelle productieketen in. Nearshoring – in de nabijheid van het moederbedrijf en binnen Europa – kan dan een interessante optie zijn. De EU heeft meer oog voor de economische belangen van Europese bedrijven en stemt intern – voor burgers en bedrijven zichtbaar – af over bijvoorbeeld het covidbeleid. Daar komt bij dat dicht bij huis ook economische voordelen te behalen zijn: lagere transportkosten plus topprestaties van uitstekend opgeleide en zeer gemotiveerde werknemers.

Reshoring, offshoring en nearshoring: wat vindt u ervan?
Een geschikte productielocatie vinden is tegenwoordig niet gemakkelijk. Er zijn tal van factoren om rekening mee te houden. Om er enkele te noemen: gewapende conflicten, verschillende politieke systemen en culturen, specifieke nationale wetten en regels, de kosten van arbeid en transport en het beleid ten aanzien van pandemieën en andere gezondheidsrisico’s. We zijn heel benieuwd welke regio voor u en uw bedrijf op dit moment het aantrekkelijkst is. Daarom hebben we een poll samengesteld. Zou u uw mening kenbaar willen maken via deze link. Uw medewerking stellen wij zeer op prijs! Ongetwijfeld wilt u graag weten wat collega-ondernemers ervan vinden. In onze volgende nieuwsbrief komen we terug op de uitkomsten van de poll.

Hoe vergroot je de flexibiliteit en de productiecapaciteit met outsourcing?

Hoe vergroot je de flexibiliteit en de productiecapaciteit met outsourcing?

Peter Nieland, Plant Manager van SmartMetals Mounting Solutions B.V. in Culemborg:
“SixPointTwo is onderdeel van ons bedrijfsproces.”

 

Scholen, evenementen en praatprogramma’s op tv: overal waar AV-systemen zijn, kom je SmartMetals tegen. “Voor de professionele AV-markt maken we ophangsystemen waarmee je beeldschermen op de gewenste plaats kunt bevestigen”, zegt Peter Nieland. Als Plant Manager is hij verantwoordelijk voor de complete productie van SmartMetals in Culemborg. Hij vertelt wat daarbij komt kijken en hoe SixPointTwo daaraan een bijdrage levert.

SmartMetals maakt ophangsystemen in vele varianten, afgestemd op specifieke professionele toepassingen. “We bieden onder meer plafondoplossingen, staande oplossingen, oplossingen die van vloer tot plafond lopen en oplossingen voor videowalls en LED-walls.” SmartMetals is onderdeel van de Vogel’s Groep, die vanuit het hoofdkantoor in Eindhoven ook de consumentenmarkt bedient.

Internationale klanten
SmartMetals levert zowel rechtstreeks als via klanten aan partijen in de Benelux, andere Europese landen en de Verenigde Staten. De eindgebruikers zijn te vinden in diverse sectoren, zoals educatie (o.a. scholen en musea), verhuur (systemen voor publieksevenementen), bedrijven en overheidsinstellingen. “Ook beeldschermleveranciers kopen bij ons in om hun klanten complete oplossingen te kunnen bieden.”

Productieplant in Culemborg
Het productieteam in Culemborg werkt volgens build-to-order. “Via Sales komen klantorders bij ons binnen. Wij zorgen ervoor dat de gevraagde producten bij de klant komen. Ontwerp, werkvoorbereiding, inkoop, assemblage, inpakken en verzenden: dat doen wij allemaal.” Onderdelen komen van elders. “In Culemborg maken we geen onderdelen. We hebben alleen nog een zaagmachine waarmee we aluminium extrusieprofielen op maat zagen. Het is namelijk niet doenlijk om alle lengtes op voorraad te houden.”

Voorraad houden gebeurt in beperkte mate. “In het magazijn hebben we wel losse onderdelen die we afhankelijk van de klantvraag in de gewenste configuratie toepassen. Eindproducten hebben we echter niet op voorraad. Daarvoor zouden we een gigantisch magazijn nodig hebben en het zou ook een te groot kapitaalbeslag betekenen.”

De inbreng van leveranciers
SmartMetals werkt met een kleine groep van maakleveranciers die een bijdrage leveren aan het productieproces. “Deze leveranciers maken onderdelen die wij ontworpen hebben. Voordat wij met een leverancier gaan werken, vragen we ze om proefsamples te maken. Met de controles die wij daarop uitvoeren valideren we deze producten. Zo toetsen wij of de maakbaarheid bij deze leverancier goed is en de kwaliteit geborgd wordt.”

Van onderdelenleverancier tot maker van eindproduct
SixPointTwo begon als leverancier van wielframes en pc-bakken voor SmartMetals. In overleg is vervolgens besloten om SixPointTwo een andere rol te geven. “Sinds eind 2018 maakt SixPointTwo voor ons een trolleylift die bestemd is voor de Amerikaanse markt. Wij verkopen die via een klant van ons.” Hoe gaat dit in zijn werk? “Zodra wij een order van onze klant krijgen, brengen we die onder bij SixPointTwo. Alle maakdelen voor deze order produceert SixPointTwo zelf. Daarnaast kopen ze ook het verpakkingsmateriaal zelf in. De koopdelen voor de trolleylift, zoals wielen en de elektrische componenten, leveren wij aan SixPointTwo.”

SixPointTwo assembleert de trolleyliften en zorgt ervoor dat ze UL-geregistreerd en UL-gecertificeerd zijn. De klant van SmartMetals haalt de trolleyliften op in Humpolec. Vervolgens gaan die in zeecontainers naar de Verenigde Staten. “SixPointTwo moet de producten op de afgesproken datum en tijdstip gereed hebben, zodat dit aansluit op de vertrektijd van het schip. SmartMetals zorgt daarbij voor de juiste papieren, de factuur en de pakbon. Op basis van deze documenten regelt onze klant zelf het transport naar de Verenigde Staten.”

Kwaliteitswaarborg: quality report
SmartMetals heeft de vereiste manier van werken goed voorbereid met SixPointTwo. “We hebben gedetailleerde, complete werkinstructies gegeven, tot en met de vereiste wijze van palletiseren. Een van onze werkvoorbereiders en diverse assemblagecollega’s zijn daarvoor naar Tsjechië geweest – ik werkte toen nog niet bij SmartMetals. Dit om ervoor te zorgen dat de productie op de juiste manier en met de benodigde controls plaatsvindt. Daarnaast zijn de medewerkers van SixPointTwo geïnstrueerd.”

De productie verloopt via een vaste procedure. ”Bij elke order levert SixPointTwo een quality report van het eerste product aan. Zij controleren een doos die een complete trolleylift bevat en controleren of die voldoet aan alle opgegeven specificaties. Het quality report wordt vervolgens naar ons gestuurd. Zodra wij akkoord hebben gegeven, kan SixPointTwo verder met de productie.”

Ontzorgen zorgt voor extra capaciteit
De trolleylift is een gewild product op de Amerikaanse markt. “In de tijd dat we de trolleylift ook nog zelf maakten, hebben we samen met SixPointTwo wel eens een order van 11.000 liften in 50 zeecontainers geleverd.” SixPointTwo is de enige leverancier die voor SmartMetals een compleet eindproduct maakt. “Er zijn enkele opstartproblemen geweest, maar die zijn allemaal opgelost. SixPointTwo is een zeer betrouwbare partner: ze komen hun afspraken na en de geleverde kwaliteit is heel constant. Qua kwaliteit, maar ook qua doorlooptijd, flexibiliteit en communicatie gaat het heel goed: SixPointTwo ontzorgt ons. Daardoor kunnen wij onze capaciteit beschikbaar houden voor kleinere orders die relatief veel meer aansturing vragen en die we daarom liever in eigen huis houden.”

Geen leverancierhopper
Hoppen van leverancier naar leverancier: daar zijn ze bij SmartMetals niet van. “Natuurlijk houden we onze leveranciers scherp en doen we ook wel eens een benchmark, ook qua prijs, om te kijken of ze nog goed zitten. Maar we weten ook dat we niet zonder onze leveranciers kunnen. Ze zijn onderdeel van ons bedrijfsproces; we moeten op elkaar kunnen vertrouwen. We zetten daarom in op een positieve samenwerking waarin we eventuele problemen samen oplossen. Met al onze leveranciers gaat dat goed!”

Hoe vergroot je de flexibiliteit en de productiecapaciteit met outsourcing?
Verpakken: routineklus of job voor specialisten?

Verpakken: routineklus of job voor specialisten?

Verpakken: routineklus of job voor specialisten?

Tomáš Benda, Manager Assembly:
“Klanten staan versteld van wat er allemaal bij komt kijken.”

 

Het is de afsluiting van elke opdracht die SixPointTwo uitvoert: de te leveren producten beschermen met een veilige, robuuste verpakking voordat ze vervoerd zullen worden. Hoe gaat dat in zijn werk? Manager Assembly Tomáš Benda geeft tekst en uitleg: “Elke pallet is een puzzel.”

Laden en verpakken van producten op pallets is de verantwoordelijkheid van het Assembly Team. “Ons team heeft op dit moment 24 verpakkingsspecialisten. De kern wordt gevormd door 16 medewerkers die elk meer dan 10 jaar verpakkingservaring hebben.” Het Assembly Team is vertrouwd met alle producten. Ze verpakken alle niet-geassembleerde producten op pallets, zoals metalen platen die zijn gepoedercoat of verzinkt, en alle assemblageproducten. In het laatste geval is de medewerker die de producten assembleert ook degene die ze verpakt.”

Klantinstructies voor verpakking en transport
Vertrekpunt voor het verpakkingswerk zijn allereerst de instructies van klanten. “De klant geeft aanwijzingen, onder meer over de verpakking zelf, het maximale gewicht per pallet, de labeling en de wijze van vervoer. De instructies verschillen per klant. Daarnaast houden we er rekening mee dat producten voor Nederlandse klanten zo’n 1.000 km of meer over de weg afleggen. Dit transport wordt uitgevoerd door externe partners.”

Pallets op maat
Voor de te verpakken producten worden vaak europallets (1200 x 800 x 144 mm) gebruikt. Regelmatig worden echter ook andere pallets ingezet. “Voor een van onze klanten maken we bijvoorbeeld panels met een lengte van 3 meter en frames van 1 x 1,5 meter. Daarvoor zijn grotere pallets met afwijkende maten nodig. Voor sommige andere producten zijn juist weer veel kleinere pallets nodig. Die pallets op maat maken we zelf bij SixPointTwo. We houden hiervoor hout op voorraad.” Het te gebruiken hout moet meestal aan de IPPC-eis voldoen. “De IPPC-behandeling helpt onzuiverheden te voorkomen en de materiaal-, energie- en technologiekosten te verlagen. Tijdens deze procedure worden geen chemische producten gebruikt, maar alleen thermodynamica. Ongedierte, bijvoorbeeld schorskevers, wordt dankzij de IPPC-behandeling geëlimineerd.”

De uitdaging
“Klanten stellen duidelijke eisen waaraan we gemakkelijk kunnen voldoen. Toch is verpakken echt moeilijk”, vervolgt Tomás. Waar zit ‘m dat dan in? “We maken heel verschillende producten: veelal enkelstuks of kleine series die worden gebundeld naar projecten. Daardoor zijn de projecten voor klanten vaak uniek. Het gebeurt zelden dat we twee precies dezelfde projecten in productie hebben. Dat houdt in dat we de verpakkingspuzzel telkens opnieuw moeten leggen.” Dat is de taak van de medewerker die de pallet belaadt. “Als dat nodig is, krijgt de medewerker daarbij advies van zijn/haar teamleider.”

Veiligheidsregels
Specifieke veiligheidsvoorschriften voor het beladen van een pallet zijn er niet. Wel zijn er basisregels die altijd worden toegepast. “De eerste basisregel is dat het zwaartepunt van het pakket precies in het midden van de pallet moet liggen. Dat is cruciaal voor de veiligheid van medewerkers, want zo voorkom je dat pallets omvallen en ongelukken veroorzaken. Een andere basisregel is dat altijd de verpakking robuust is en voorkomt dat vorkheftrucks krassen maken op de producten.” De medewerkers van SixPointTwo volgen elk jaar de algemene veiligheidstraining en de specifieke veiligheidstraining voor vorkheftruckchauffeurs. “Dit zijn wettelijk verplichte trainingen in Tsjechië.” Ook belangrijk: voordat een pallet Humpolec verlaat, die bij SixPointTwo nog eens zorgvuldig gecheckt. “Vervolgens checkt de vrachtwagenchauffeur ook of de verpakking helemaal goed is. Daarnaast dient de chauffeur veilig te rijden, zodat de lading niet kan omvallen.”

Duurzaamheid
Bij de verpakkingen speelt duurzaamheid een belangrijke rol. “De houten pallets worden diverse malen hergebruikt. Om de verpakking stevig vast te maken gebruiken we straps: banden van plastic. We hebben andere bevestigingsmaterialen uitgeprobeerd, maar deze werken toch het beste. De producten op de pallet verpakken we in een beschermende plastic folie. De hoeveelheid folie per palet hebben we flink beperkt. In overleg met onze klanten gebruiken we nu niet meer folie dan nodig is voor maximale bescherming.”

Elke dag een nieuwe uitdaging
Tomáš houdt van zijn werk. “Het is nooit routine. Wanneer ik ‘s morgens op het bedrijf kom, weet ik niet wat er gaat gebeuren. En doordat SixPointTwo doorgroeit, krijgen we nieuwe klanten erbij en dus nog meer nieuwe uitdagingen.” Bij de contacten met toekomstige klanten is Tomáš ook betrokken. “Wanneer ze in Humpolec komen, laat ik zien hoe we met verschillende soorten pallets zowel kleine producten als grote producten verpakken. Ze zijn dan echt onder de indruk!”

 

Bouwen aan je toekomst: hoe doe je dat?

Bouwen aan je toekomst: hoe doe je dat?

Štěpán Romanovský, junior technoloog:
“Ideale baan om te leren en ervaring op te doen.”

 

Een goed half jaar werkt de 21-jarige Štěpán Romanovský nog maar bij SixPointTwo. In deze korte periode heeft hij al vele facetten van het bedrijf leren kennen. Ondertussen worden zijn werkzaamheden steeds interessanter en uitdagender. En dat is precies wat hij wil, want Štěpán heeft een duidelijk doel voor ogen: “Ik wil een eigen bedrijf opzetten.”

Twee jaar geleden had hij bij SixPointTwo een parttimebaan tijdens de zomervakantie. Aan de lasersnijmachine verrichte hij diverse werkzaamheden: platen snijden, platen verwisselen en de machine programmeren. “Toen ik bij SixPointTwo wegging, zeiden ze: als je hier wilt werken, is er altijd een job voor je.”

Terug naar SixPointTwo
Na die zomervakantie maakte Štěpán eerst zijn middelbare school af. Technologie was een belangrijk deel van zijn afstudeerrichting. “Ik heb de basisprincipes van machines geleerd: hoe ze werken, hoe je berekeningen maakt op basis waarvan je ze kunt programmeren en hoe je de productie voorbereidt. Daarnaast leerde ik productietekeningen maken.” Na het behalen van zijn diploma ging hij studeren aan de hogeschool. “Het was niets voor mij. Het was geen zware studie, maar ik vond het saai. Daarom besloot ik niet verder te studeren.” Toen SixPointTwo hem benaderde, was de keuze snel gemaakt. “De sfeer is vriendelijk en relaxed, dat had ik destijds al ervaren. Collega’s helpen je als je wat nodig hebt.” Wat ook meespeelde: iedereen kent iedereen. “Eerder heb ik gewerkt bij een bedrijf met meer dan 3.000 medewerkers. Daar ben je een nummer, niets meer en niets minder.”

Meer verantwoordelijkheid
In september 2022 begon Štěpán in de nieuwe job. Aanvankelijk verrichtte hij eenvoudige, praktische taken, zoals spullen wegbrengen, tekeningen uitprinten en voorbereidende werkzaamheden. Geleidelijk aan krijgt hij echter steeds complexere taken toebedeeld, vertelt zijn leidinggevende, Quality and Technology Manager Karel Bartasek. “Hij controleert nu procedures, werkt mee aan berekeningen voor nieuwe producten en lost technologische problemen op in overleg met het Nederlandse kantoor. Inmiddels neemt hij ook deel aan vergaderingen over de productie van nieuwe onderdelen.”
Meestal is hij op kantoor te vinden, maar afhankelijk van de opdrachten die hij krijgt, gaat hij ook naar de productieafdelingen. Hoe bevalt het? “Goed. Ik heb veel meer verantwoordelijkheid dan in m’n parttimebaan. Het oplossen van technische problemen in de productie is boeiend werk. Over projecten communiceer ik met het kantoor in Nederland, per e-mail en telefonisch. Onlangs heb ik een aantal dagen op het Nederlandse kantoor gewerkt.” Er is nog meer wat hem bevalt. “In de contacten met Nederland kan ik mijn Engelse taalvaardigheid benutten; ik houd van de Engelse taal.” De mentaliteit bij SixPointTwo spreekt hem ook aan. “Klein project of groot project: de kwaliteit moet altijd goed zijn.”

Ambities
Vanuit deze functie kijkt Štěpán vooruit. “Een baan als Manager Production trekt me wel aan. Je hebt dan de supervisie over de productie voor verschillende klantprojecten. Het is jouw verantwoordelijkheid dat de mensen aan de machine goed kunnen presteren, zodat we klanten optimale kwaliteit kunnen leveren.” Ondertussen leert hij veel. “Op verschillende plekken in het bedrijf leer ik wat er allemaal komt kijken bij de productieprocessen. Tegelijkertijd kan ik SixPointTwo als bedrijf bestuderen. Zo probeer ik mezelf te ontwikkelen.” Karel Bartasek ziet hem groeien: “Štěpán ontwikkelt zich gestaag en probeert zoveel mogelijk werk te verzetten. Ik geef hem advies over waar hij het beste informatie kan zoeken. Nieuwkomers zelf laten zoeken is volgens mij de beste manier om ze te begeleiden. Zo leren ze het meeste over hun werk.“

Droom: eigen onderneming
Een toekomst na SixPointTwo: daar denkt Štěpán overigens ook al aan. “Ik wil mijn eigen bedrijf opzetten. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van kleine onderdelen voor complexe projecten.” Waarom wil hij ondernemer worden? “Ik wil niet in dienst zijn van een groot bedrijf; het lijkt me mooi om te groeien met mijn eigen onderneming. En als het kan wil ik niet heel mijn leven werken. Als ik succes heb, hoeft dat ook niet. Maar het belangrijkste voor mij is de vrijheid die je als ondernemer hebt.”
Geen onrealistisch toekomstbeeld volgens Karel Bartasek. “Deze functie zal hem een brede kijk geven op industriële productie en hij zal veel ervaring opdoen. Bovendien zijn er in de regio veel machinebedrijven. Als Štěpán net zo gepassioneerd blijft voor zijn werk als nu, zal hij hier zeker een toekomst vinden.”

Eerst sparen
Een eigen bedrijf: zover is het nog niet. “Ik heb een startkapitaal nodig; daar spaar ik voor. Daarnaast verdiep ik me in wat er verder allemaal nodig is voor het opzetten van een bedrijf.” Bij SixPointTwo gaat zijn ontwikkeling door. “Ik leer hoe te communiceren met andere mensen, zoals de Nederlandse collega’s en klanten. Ook leer ik hoe audits werken; aan enkele audits heb ik bijgedragen door data voor de auditors aan te leveren.” Er is nog genoeg uitdaging bij SixPointTwo: “Ik zou hier jaren kunnen werken zonder daar erg in te hebben: de tijd vliegt voorbij. De sfeer bevalt me; we praten en hebben plezier. Tegelijkertijd werk ik hard, net als mijn collega’s. Het is een goede plek om te werken.” Het is zelfs meer dan dat: “Dit is mijn eerste echte baan: het begin van alles.”

Bouwen aan je toekomst: hoe doe je dat?
Hoe vind je een goede assemblageparter?

Hoe vind je een goede assemblageparter?

Hoe vind je een goede assemblageparter?

Bart Smulders van B-Style over samenwerken met SixPointTwo:
“Je moet elkaar begrijpen, zonder alles te hoeven uitleggen”

 

In 1973 vond Ad Smulders de rolstoelauto uit. Dat was het begin van B-Style, het bedrijf dat nu geleid wordt door zijn zoon Bart Smulders. Anno 2022 levert B-Style vanuit Oss ombouwkits aan geselecteerde ombouwbedrijven over de hele wereld. Hiermee kunnen deze bedrijven bedrijfswagens van verschillende merken ombouwen tot rolstoelauto, rolstoelbus, stadsbus of taxibus. “Meer dan 95% van onze ombouwkits gaat naar het buitenland, o.a. naar Australië, Azië, de Verenigde Staten en Europa”, zegt Bart Smulders.

B-Style bouwde jarenlang bedrijfswagens om. Het bedrijf verkocht die aan klanten in Nederland en andere Europese landen. “In 2017 hebben we besloten om ons volledig te richten op het leveren van ombouwsets aan ombouwbedrijven. De markt is in de loop der jaren namelijk sterk veranderd. Er zijn steeds meer ombouwbedrijven bij gekomen, terwijl de wettelijke eisen en certificeringen steeds uitgebreider en zwaarder zijn geworden.” De omslag past bij het innovatieve karakter van het bedrijf. “Met een team van 20 mensen concentreren we ons volledig op het ontwikkelen, leveren en servicen van ombouwsystemen en -oplossingen voor gecombineerd vervoer. We kunnen nu nog meer aandacht besteden aan productontwikkeling: het bouwen en testen van prototypes.”

Steeds een complete oplossing
Elke ombouwset die B-Style voor één specifieke bedrijfswagentoepassing levert, kan overal ter wereld worden gebruikt. “Wij kijken daarvoor goed naar de markt en naar de wettelijke eisen en certificeringen. Voor een Volkswagen taxibus krijgt een ombouwbedrijf in Finland exact dezelfde ombouwset als een ombouwbedrijf in het Midden-Oosten. Die taxibus is dan zowel geschikt voor rijden op besneeuwde wegen en in de bergen, als voor ritten in de woestijn. We verhogen zo de totale kwaliteit van de set.”

Veiligheid voor alles
B-Style neemt zijn klanten alle zorgen uit handen. “Al het papierwerk rond certificering en wettelijke eisen regelen we. Of een klant nu in Spanje, India of Australië zit: hij kan erop vertrouwen dat onze ombouwset aan alle lokale eisen voldoet.” B-Style regelt ook alles met de bedrijfswagenfabrikanten. “Zij geven een letter of no objection af voor de ombouwsets die wij voor hun bedrijfswagens maken. We zijn onder meer Premium Partner van Volkswagen en Van Partner van Mercedes. Als een set naar Hongkong gaat, kan Volkswagen Hongkong direct checken of het klopt.”
Al deze voorzorgen zijn noodzakelijk, want het gaat over personenvervoer. “De veiligheid van mensen is cruciaal. We moeten waarborgen dat de ombouw heel blijft, ook als er een ongeluk gebeurt.”

Assemblage
De omslag naar uitsluitend focussen op ombouwpakketten, is een hele operatie geweest. “Wij zien er bijvoorbeeld ook zelf op toe dat de ombouwbedrijven aan wie wij leveren volledig in control zijn. Zij van hun kant moeten volledig kunnen vertrouwen op de kwaliteit van onze ombouwsets. Elke set moet dan ook compleet zijn, tot en met het laatste moertje.”
Veel onderdelen van de ombouwsets, zoals plaatdelen, kabelbomen en kunststof onderdelen, worden door partners gemaakt. “Omdat in assemblage veel tijd gaat zitten, werken we graag samen met partners die niet alleen onderdelen kunnen maken, maar ook grotere delen kunnen assembleren. De tijd die we daarmee besparen, kunnen we investeren in productontwikkeling en service.”

Samenwerking met SixPointTwo
Na een kennismakingsgesprek met Iman Landheer in december 2021 is begin dit jaar een samenwerking met SixPointTwo opgestart. “We waren op zoek naar een nieuwe partij die ook kan assembleren. Zoals afgesproken zijn we klein gestart. We hebben eerst prijzen aangevraagd en vervolgens een opdracht voor het maken van eenvoudige stalen onderdelen gegeven. Stap voor stap hebben we dat uitgebreid naar onderdelen in grotere series en naar complexere onderdelen. Inmiddels hebben we de volgende stap gezet: SixPointTwo assembleert nu ook grotere delen.”

Beoordelen van assemblagepartners
Waar beoordeelt B-Style assemblagepartners op? “Eerste eis is natuurlijk dat hun product aan onze specificaties voldoet. Daarvoor is het noodzakelijk dat ze onze tekening goed interpreteren! Maar we verwachten ook dat ze meedenken over slimmere manieren om het product te maken.” Daarnaast is communicatie belangrijk. “Krijgen we snel antwoord op onze vragen? Reageren ze snel, kijken ze mee naar oplossingen en durven ze bij fouten ook de hand in eigen boezem te steken en door te pakken?”

Elkaar begrijpen is een ander vereiste. “Als wij bijvoorbeeld aangeven dat een product niet scherp mag zijn, dan moet onze partner begrijpen waarom we dat vragen én wat we eronder verstaan. Alles wat we maken, gaat namelijk door mensenhanden heen, bij SixPointTwo, bij ons, bij de ombouwbedrijven en bij de vervoerders.” Ook belangrijk: je moet niet alles hoeven uitleggen. “Ik hoorde eens het verhaal van een ondernemer die voor een gebruiksartikel onderdelen had laten maken bij een buitenlandse assemblagepartner. Die onderdelen voldeden aan alle technische vereisten. Maar ze hadden één nadeel: ze stonken ongelooflijk. Die assemblagepartner was verontwaardigd toen de ondernemer hem daarop aansprak. In de specificatie stond toch niet dat dat niet mocht? Tja, als je dat moet uitleggen …”

Toekomst
De fase van aftasten wat B-Style en SixPointTwo aan elkaar hebben, is voorbij. Bart Smulders is positief. “We gaan met elkaar verder. Een probleem is alleen dat de markt op dit moment onvoorspelbaar is. De markt heeft zich nog steeds niet hersteld van corona. Voertuigen worden met vertraging geleverd. Daardoor kunnen wij op dit moment niet verder kijken dan twee tot drie maanden. Dit bespreken we met onze klanten en onze partners. Maar als de markt zich ontwikkelt zoals we hopen, dan zal de samenwerking met SixPointTwo zeker groeien!”

Bent u benieuwd wat SixPointTwo als assemblagepartner voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Iman Landheer, tel. +31 6 4224 3466, e-mail iman.landheer@sixpointtwo.eu.

 

Hoe werken handlassers en lasrobots effectief samen?

Hoe werken handlassers en lasrobots effectief samen?

Aleš Pokoj: “Korte voorbereidingstijd en snelle uitvoering maken het verschil”

 

Plaatmetaalbewerking is een van de kernactiviteiten van SixPointTwo. Lassen is daar een belangrijk onderdeel van. SixPointTwo zet hiervoor zowel lasrobots als vakmensen in. De combinatie van mensen en robots heeft volgens Production Manager Aleš Pokoj een duidelijke meerwaarde : “We kunnen daardoor snel voldoen aan de wensen van onze klanten.”

“Per opdracht bekijken we hoe die het beste uitgevoerd kan worden: handmatig of met een lasrobot”, legt Aleš uit. “De twee lasrobots zetten we in voor grote serieproducties. Ons team van handlassers werkt vooral aan enkele stuks en kleine series.”

Eigen lasmallen voor efficiency
Het lasproces is helemaal ingericht op efficiency. Alle opdrachten voor de lasrobots worden bijvoorbeeld offline op de pc geprogrammeerd, waardoor de lasrobot nooit stil hoeft te staan. Nog een tijdbesparende factor: “Alle lasmallen, zowel voor de lasrobots als de handlassers, ontwerpen en maken we zelf. Daardoor zijn we heel flexibel bij het plannen en uitvoeren van orders. Doordat we niet afhankelijk zijn van anderen, kunnen we direct reageren op de vraag van de klant. Zo besparen we veel tijd.” Enkele recente voorbeelden illustreren de korte doorlooptijden: “Aan een nieuwe klant in de intra-logistiek leverden we 500 stuks componenten. Inclusief het maken van de lasmallen hebben we deze opdracht binnen 2 weken uitgevoerd. Voor een nieuwe klant in de agrosector maakten we onlangs 5 artikelen, in series van 250 tot 500 stuks. Inclusief de 3 dagen voor het voorbereiden van de lasmallen nam deze opdracht 3 weken in beslag.”

State-of-the-arttechnologie
Naast efficiency heeft kwaliteit uiteraard ook prioriteit. Bij het ontwerpen van lasmallen hanteert SixPointTwo niet voor niets het poka-yoke principe. “Elke lasmal is zo vormgegeven dat de lasser de materialen niet foutief kan positioneren.” Daarnaast wordt er gewerkt met state-of-the-artapparatuur van gerenommeerde ondernemingen. Zo zijn de lasrobots afkomstig van Panasonic. Zowel de handlassers als de operators van de lasrobots maken gebruik van lastafels van Siegmund, die borg staan voor een korte voorbereidingstijd. Verder wordt gewerkt met lasmachines van Cloos.

Methodes en materialen
SixPointTwo beschikt over acht lasboxen en drie schuurcabines. “Doordat de acht lasboxen identiek zijn, kunnen we constante kwaliteit garanderen.” De moderne werkruimtes zijn volledig ingericht conform de eisen voor veilig en gezond werken. MIG/MAG-lassen, TIG-lassen met draad en TIG-lassen zonder draad zijn de technieken die er worden toegepast. De materialen die worden gelast, zijn staal, roestvrij staal en aluminium. “Onze handlassers hebben bijvoorbeeld gewerkt aan de aluminium frames die de basis vormen voor Boot liften.” Componenten voor auto’s worden ook handmatig gelast. “Deze componenten moeten aan specifieke eisen voldoen. Aan de hand van een checklist voeren we een penetratietest uit, waarmee we kunnen aantonen dat de componenten waterdicht zijn.”

Investeren in mensen
De twee lasrobots van SixPointTwo worden bediend door goed getrainde operators. De handlassers van SixPointTwo worden zorgvuldig geselecteerd. “Ze moeten de juiste kwalificaties hebben, maar dat niet alleen. We vragen sollicitanten ook om een proefopdracht uit te voeren. De teamleider van de handlassers stelt de proefopdracht samen en beoordeelt de uitvoering ervan. Hij beslist vervolgens of de handlasser wel of niet wordt aangenomen.” Wordt de lasser aangenomen, dan wordt hij de eerste maanden intensief begeleid en vertrouwd gemaakt met instructies en werkprocedures. “Ook dat doet de teamleider; hij is namelijk verantwoordelijk voor het onboarden van de nieuwe medewerkers.”

Het voordeel van inhouse
De lasafdeling draagt bij aan SixPointTwo’s competitieve vermogen op het gebied van plaatmetaalbewerking, concludeert Aleš. “Lassen doen we volledig inhouse. Net zoals lasersnijden, poedercoaten en assembleren bij SixPointTwo ook inhouse gebeurt. Dat we handlassers en lasrobots inzetten en de lasmallen zelf ontwerpen en maken, is hierbij een groot voordeel. Dat maakt ons snel en flexibel. Bovendien hebben we maar weinig voorbereidingstijd nodig. Als we een goed 3D model of een duidelijke tekening hebben, kunnen we meteen aan de slag.”

Bent u benieuwd wat SixPointTwo met lassen voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Iman Landheer, tel. +31 6 4224 3466, e-mail iman.landheer@sixpointtwo.eu.

Hoe werken handlassers en lasrobots effectief samen?