nlencs

+31 (0)495 727 000

info@sixpointtwo.eu

Hoe vind je een goede assemblageparter?

Hoe vind je een goede assemblageparter?

Hoe vind je een goede assemblageparter?

Bart Smulders van B-Style over samenwerken met SixPointTwo:
“Je moet elkaar begrijpen, zonder alles te hoeven uitleggen”

 

In 1973 vond Ad Smulders de rolstoelauto uit. Dat was het begin van B-Style, het bedrijf dat nu geleid wordt door zijn zoon Bart Smulders. Anno 2022 levert B-Style vanuit Oss ombouwkits aan geselecteerde ombouwbedrijven over de hele wereld. Hiermee kunnen deze bedrijven bedrijfswagens van verschillende merken ombouwen tot rolstoelauto, rolstoelbus, stadsbus of taxibus. “Meer dan 95% van onze ombouwkits gaat naar het buitenland, o.a. naar Australië, Azië, de Verenigde Staten en Europa”, zegt Bart Smulders.

B-Style bouwde jarenlang bedrijfswagens om. Het bedrijf verkocht die aan klanten in Nederland en andere Europese landen. “In 2017 hebben we besloten om ons volledig te richten op het leveren van ombouwsets aan ombouwbedrijven. De markt is in de loop der jaren namelijk sterk veranderd. Er zijn steeds meer ombouwbedrijven bij gekomen, terwijl de wettelijke eisen en certificeringen steeds uitgebreider en zwaarder zijn geworden.” De omslag past bij het innovatieve karakter van het bedrijf. “Met een team van 20 mensen concentreren we ons volledig op het ontwikkelen, leveren en servicen van ombouwsystemen en -oplossingen voor gecombineerd vervoer. We kunnen nu nog meer aandacht besteden aan productontwikkeling: het bouwen en testen van prototypes.”

Steeds een complete oplossing
Elke ombouwset die B-Style voor één specifieke bedrijfswagentoepassing levert, kan overal ter wereld worden gebruikt. “Wij kijken daarvoor goed naar de markt en naar de wettelijke eisen en certificeringen. Voor een Volkswagen taxibus krijgt een ombouwbedrijf in Finland exact dezelfde ombouwset als een ombouwbedrijf in het Midden-Oosten. Die taxibus is dan zowel geschikt voor rijden op besneeuwde wegen en in de bergen, als voor ritten in de woestijn. We verhogen zo de totale kwaliteit van de set.”

Veiligheid voor alles
B-Style neemt zijn klanten alle zorgen uit handen. “Al het papierwerk rond certificering en wettelijke eisen regelen we. Of een klant nu in Spanje, India of Australië zit: hij kan erop vertrouwen dat onze ombouwset aan alle lokale eisen voldoet.” B-Style regelt ook alles met de bedrijfswagenfabrikanten. “Zij geven een letter of no objection af voor de ombouwsets die wij voor hun bedrijfswagens maken. We zijn onder meer Premium Partner van Volkswagen en Van Partner van Mercedes. Als een set naar Hongkong gaat, kan Volkswagen Hongkong direct checken of het klopt.”
Al deze voorzorgen zijn noodzakelijk, want het gaat over personenvervoer. “De veiligheid van mensen is cruciaal. We moeten waarborgen dat de ombouw heel blijft, ook als er een ongeluk gebeurt.”

Assemblage
De omslag naar uitsluitend focussen op ombouwpakketten, is een hele operatie geweest. “Wij zien er bijvoorbeeld ook zelf op toe dat de ombouwbedrijven aan wie wij leveren volledig in control zijn. Zij van hun kant moeten volledig kunnen vertrouwen op de kwaliteit van onze ombouwsets. Elke set moet dan ook compleet zijn, tot en met het laatste moertje.”
Veel onderdelen van de ombouwsets, zoals plaatdelen, kabelbomen en kunststof onderdelen, worden door partners gemaakt. “Omdat in assemblage veel tijd gaat zitten, werken we graag samen met partners die niet alleen onderdelen kunnen maken, maar ook grotere delen kunnen assembleren. De tijd die we daarmee besparen, kunnen we investeren in productontwikkeling en service.”

Samenwerking met SixPointTwo
Na een kennismakingsgesprek met Iman Landheer in december 2021 is begin dit jaar een samenwerking met SixPointTwo opgestart. “We waren op zoek naar een nieuwe partij die ook kan assembleren. Zoals afgesproken zijn we klein gestart. We hebben eerst prijzen aangevraagd en vervolgens een opdracht voor het maken van eenvoudige stalen onderdelen gegeven. Stap voor stap hebben we dat uitgebreid naar onderdelen in grotere series en naar complexere onderdelen. Inmiddels hebben we de volgende stap gezet: SixPointTwo assembleert nu ook grotere delen.”

Beoordelen van assemblagepartners
Waar beoordeelt B-Style assemblagepartners op? “Eerste eis is natuurlijk dat hun product aan onze specificaties voldoet. Daarvoor is het noodzakelijk dat ze onze tekening goed interpreteren! Maar we verwachten ook dat ze meedenken over slimmere manieren om het product te maken.” Daarnaast is communicatie belangrijk. “Krijgen we snel antwoord op onze vragen? Reageren ze snel, kijken ze mee naar oplossingen en durven ze bij fouten ook de hand in eigen boezem te steken en door te pakken?”

Elkaar begrijpen is een ander vereiste. “Als wij bijvoorbeeld aangeven dat een product niet scherp mag zijn, dan moet onze partner begrijpen waarom we dat vragen én wat we eronder verstaan. Alles wat we maken, gaat namelijk door mensenhanden heen, bij SixPointTwo, bij ons, bij de ombouwbedrijven en bij de vervoerders.” Ook belangrijk: je moet niet alles hoeven uitleggen. “Ik hoorde eens het verhaal van een ondernemer die voor een gebruiksartikel onderdelen had laten maken bij een buitenlandse assemblagepartner. Die onderdelen voldeden aan alle technische vereisten. Maar ze hadden één nadeel: ze stonken ongelooflijk. Die assemblagepartner was verontwaardigd toen de ondernemer hem daarop aansprak. In de specificatie stond toch niet dat dat niet mocht? Tja, als je dat moet uitleggen …”

Toekomst
De fase van aftasten wat B-Style en SixPointTwo aan elkaar hebben, is voorbij. Bart Smulders is positief. “We gaan met elkaar verder. Een probleem is alleen dat de markt op dit moment onvoorspelbaar is. De markt heeft zich nog steeds niet hersteld van corona. Voertuigen worden met vertraging geleverd. Daardoor kunnen wij op dit moment niet verder kijken dan twee tot drie maanden. Dit bespreken we met onze klanten en onze partners. Maar als de markt zich ontwikkelt zoals we hopen, dan zal de samenwerking met SixPointTwo zeker groeien!”

Bent u benieuwd wat SixPointTwo als assemblagepartner voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Iman Landheer, tel. +31 6 4224 3466, e-mail iman.landheer@sixpointtwo.eu.

 

Hoe werken handlassers en lasrobots effectief samen?

Hoe werken handlassers en lasrobots effectief samen?

Aleš Pokoj: “Korte voorbereidingstijd en snelle uitvoering maken het verschil”

 

Plaatmetaalbewerking is een van de kernactiviteiten van SixPointTwo. Lassen is daar een belangrijk onderdeel van. SixPointTwo zet hiervoor zowel lasrobots als vakmensen in. De combinatie van mensen en robots heeft volgens Production Manager Aleš Pokoj een duidelijke meerwaarde : “We kunnen daardoor snel voldoen aan de wensen van onze klanten.”

“Per opdracht bekijken we hoe die het beste uitgevoerd kan worden: handmatig of met een lasrobot”, legt Aleš uit. “De twee lasrobots zetten we in voor grote serieproducties. Ons team van handlassers werkt vooral aan enkele stuks en kleine series.”

Eigen lasmallen voor efficiency
Het lasproces is helemaal ingericht op efficiency. Alle opdrachten voor de lasrobots worden bijvoorbeeld offline op de pc geprogrammeerd, waardoor de lasrobot nooit stil hoeft te staan. Nog een tijdbesparende factor: “Alle lasmallen, zowel voor de lasrobots als de handlassers, ontwerpen en maken we zelf. Daardoor zijn we heel flexibel bij het plannen en uitvoeren van orders. Doordat we niet afhankelijk zijn van anderen, kunnen we direct reageren op de vraag van de klant. Zo besparen we veel tijd.” Enkele recente voorbeelden illustreren de korte doorlooptijden: “Aan een nieuwe klant in de intra-logistiek leverden we 500 stuks componenten. Inclusief het maken van de lasmallen hebben we deze opdracht binnen 2 weken uitgevoerd. Voor een nieuwe klant in de agrosector maakten we onlangs 5 artikelen, in series van 250 tot 500 stuks. Inclusief de 3 dagen voor het voorbereiden van de lasmallen nam deze opdracht 3 weken in beslag.”

State-of-the-arttechnologie
Naast efficiency heeft kwaliteit uiteraard ook prioriteit. Bij het ontwerpen van lasmallen hanteert SixPointTwo niet voor niets het poka-yoke principe. “Elke lasmal is zo vormgegeven dat de lasser de materialen niet foutief kan positioneren.” Daarnaast wordt er gewerkt met state-of-the-artapparatuur van gerenommeerde ondernemingen. Zo zijn de lasrobots afkomstig van Panasonic. Zowel de handlassers als de operators van de lasrobots maken gebruik van lastafels van Siegmund, die borg staan voor een korte voorbereidingstijd. Verder wordt gewerkt met lasmachines van Cloos.

Methodes en materialen
SixPointTwo beschikt over acht lasboxen en drie schuurcabines. “Doordat de acht lasboxen identiek zijn, kunnen we constante kwaliteit garanderen.” De moderne werkruimtes zijn volledig ingericht conform de eisen voor veilig en gezond werken. MIG/MAG-lassen, TIG-lassen met draad en TIG-lassen zonder draad zijn de technieken die er worden toegepast. De materialen die worden gelast, zijn staal, roestvrij staal en aluminium. “Onze handlassers hebben bijvoorbeeld gewerkt aan de aluminium frames die de basis vormen voor Boot liften.” Componenten voor auto’s worden ook handmatig gelast. “Deze componenten moeten aan specifieke eisen voldoen. Aan de hand van een checklist voeren we een penetratietest uit, waarmee we kunnen aantonen dat de componenten waterdicht zijn.”

Investeren in mensen
De twee lasrobots van SixPointTwo worden bediend door goed getrainde operators. De handlassers van SixPointTwo worden zorgvuldig geselecteerd. “Ze moeten de juiste kwalificaties hebben, maar dat niet alleen. We vragen sollicitanten ook om een proefopdracht uit te voeren. De teamleider van de handlassers stelt de proefopdracht samen en beoordeelt de uitvoering ervan. Hij beslist vervolgens of de handlasser wel of niet wordt aangenomen.” Wordt de lasser aangenomen, dan wordt hij de eerste maanden intensief begeleid en vertrouwd gemaakt met instructies en werkprocedures. “Ook dat doet de teamleider; hij is namelijk verantwoordelijk voor het onboarden van de nieuwe medewerkers.”

Het voordeel van inhouse
De lasafdeling draagt bij aan SixPointTwo’s competitieve vermogen op het gebied van plaatmetaalbewerking, concludeert Aleš. “Lassen doen we volledig inhouse. Net zoals lasersnijden, poedercoaten en assembleren bij SixPointTwo ook inhouse gebeurt. Dat we handlassers en lasrobots inzetten en de lasmallen zelf ontwerpen en maken, is hierbij een groot voordeel. Dat maakt ons snel en flexibel. Bovendien hebben we maar weinig voorbereidingstijd nodig. Als we een goed 3D model of een duidelijke tekening hebben, kunnen we meteen aan de slag.”

Bent u benieuwd wat SixPointTwo met lassen voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Iman Landheer, tel. +31 6 4224 3466, e-mail iman.landheer@sixpointtwo.eu.

Hoe werken handlassers en lasrobots effectief samen?
Achter de schermen van webwinkels en pakketbezorging …

Achter de schermen van webwinkels en pakketbezorging …

Achter de schermen van webwinkels en pakketbezorging …

Elke schakel is onmisbaar

 

In december kijken kinderen vol verwachting uit naar wat Sint en Kerstman brengen. Volwassenen zitten eveneens in spanning: zullen de cadeaus wel op tijd arriveren? Wie ‘gewone’ inkopen bij webwinkels doet, wil ook weten of die in de laatste maand normaal bezorgd worden. Miljoenen bestellingen en miljoenen pakketten worden dag in, dag uit verwerkt in Nederland en omliggende Europese landen. In de logistieke keten die daarvoor zorgt, is SixPointTwo ook een schakeltje. Een kijkje achter de schermen …

In sorteercentra van o.a. Amazon en DHL rollen vele pakketten 24 uur per dag over de sorteerlijnen. In deze lijnen zijn tal van subcomponenten en modules te vinden die SixPointTwo heeft geproduceerd. Ze maken deel uit van grote sorteersystemen en doen daarin onopvallend hun werk. Ondertussen zijn ze wel onmisbaar …

Sorteersysteem voor pakketverzending
Geautomatiseerde, snelle afhandeling van pakketten waarbij het aantal menselijke handelingen tot een minimum wordt beperkt: dat is waar het bij pakketverzending om draait. Het bulksorteersysteem dat een internationale logistieke dienstverlener in een netwerk van regionale postsorteercentra gebruikt, is daar een mooi voorbeeld van. Voor dit uitgekiende systeem heeft SixPointTwo diverse componenten gemaakt, zoals rollenbanen met zijgeleiding. Deze rollenbanen zorgen ervoor dat de pakketten gestaag en soepel worden verplaatst. De zijgeleiding voorkomt dat pakketten van de baan vallen. Voor dit bulksorteersysteem maakten we ook systemen met aangedreven rollen die pakketten verplaatsen naar een andere transportband.

Cross-sorteersysteem
Een internationale dienstverlener in pakketbezorging verwerkt dagelijks honderdduizenden pakketten van meer dan 1.000 afhaalpunten. Dat gebeurt in 2 geautomatiseerde sorteercentra. Deze enorme sorteercentra beslaan samen meer dan 10.000 vierkante meter en zijn uitgerust met volledig geautomatiseerde transportbanden, robotica, OCR (Optical Character Recognition) en hoogwaardige beeldregistratie. Voor dit logistieke systeem maakten we onder meer modules waarmee de stroom pakketten naar behoefte vertraagd of versneld kan worden. Hierdoor kunnen pakketten gestroomlijnd worden aangeleverd bij het uitsorteerstation, van waaruit ze vervolgens naar de juiste uitgavepunten gaan. Van daaruit worden ze dan gedistribueerd naar de ontvangers.

Betrouwbaarheid cruciaal
In een sorteersysteem is elke schakel belangrijk. Want zodra één onderdeel uitvalt, ligt de hele lijn stil. Met als gevolg: vertraging, extra kosten en teleurgestelde ontvangers. Dat mag uiteraard niet gebeuren. Om stilstand te voorkomen heeft SixPointTwo een uitgebreide kwaliteitscontrole ingebouwd. Alle subcomponenten en modules die we leveren, worden zorgvuldig samengesteld aan de hand van werkinstructies. Vervolgens worden ze 100% getest conform een testprotocol op basis van het vierogenprincipe. Producten die uitgerust zijn met motoren, worden nog eens extra getest op hun functioneren, voordat onze afdeling Kwaliteit ze kan vrijgeven. Hiervoor maken we gebruik van een FAT (Factory Acceptance Test).

Sluitstuk van de kwaliteitszorg van SixPointTwo is ons eigen track-and-tracesysteem. Ook al stellen onze klanten dit niet als harde eis, wij vinden herleidbaarheid een must. Met het track-and-tracesysteem kunnen we aan de hand van het unieke productnummer herleiden wat de bijbehorende batchnummers zijn van alle componenten en ruwe materialen die gebruikt zijn voor het eindproduct. Tevens kunnen we altijd de assemblagedatum en de vrijgavedatum van de kwaliteitsafdeling terugvinden.

Zorgen dat het op rolletjes loopt …
De stroom van online bestellingen en pakketten blijft toenemen. Van de consument tot en met de bezorger: iedereen in de logistieke keten wil dat het proces letterlijk en figuurlijk op rolletjes loopt. Niet alleen in de maand december, maar op alle dagen van het jaar. SixPointTwo levert daar graag een bijdrage aan!

Werken bij een internationaal georiënteerd bedrijf

Werken bij een internationaal georiënteerd bedrijf

Pascal Claessen: “Elke dag leer ik bij”

 

Veel variatie en veel contacten, zowel met collega’s als met klanten. Dat stond in de vacature voor Commercial backoffice bij SixPointTwo. Daarom besloot Pascal Claessen te solliciteren. Nu anderhalf later heeft ie bij SixPointTwo een andere job die nog beter bij hem past.

Pascal had net de mbo-opleiding Transport en Logistiek in Venlo afgerond. Eerder had hij bijbaantjes in de horeca, liep hij stage bij enkele warehouses en deed daar o.a. de transportplanning. “Commercial backoffice bij SixPointTwo was mijn eerste echte baan.”

Toekomstgerichte afspraken
Pascal was net aan de Ad-opleiding Technische Bedrijfskunde begonnen. SixPointTwo en hij maakten duidelijke afspraken. “Ik ben gestart met de intentie om binnen het bedrijf door te groeien naar hbo-niveau. Met mijn begeleider Willian van Eerd heb ik regelmatig overleg over wat er goed gaat, wat de verbeterpunten zijn en hoe ik me verder kan ontwikkelen.”

Combi werk en studie
Pascal werkt vier dagen in de week en gaat op donderdag naar school. “Als ik bijvoorbeeld op maandavond een toets heb, kan ik overdag vrij nemen. Dat is nooit een issue; ook daarover hebben we duidelijke afspraken gemaakt, aangezien mijn begeleider mijn ontwikkeling ook belangrijk vindt.” Werken en studeren is pittig. “Vooral in het begin was het heel druk. In de avonduren en de weekends was ik vaak bezig met school. Nu is dat minder, omdat ik bijna klaar ben.” In februari 2023 studeert hij af.

Volgende baan
Dankzij z’n opleiding en de ontwikkeling die hij doormaakt, heeft hij al een nieuwe stap kunnen zetten. “Sinds februari 2022 werk ik als calculator/werkvoorbereider. Dat sluit mooi aan bij mijn opleiding.” Wat houdt het werk in? “De salesmanager legt aanvragen van klanten bij mij neer. Die bespreken we samen en/of gezamenlijk met de klant. Met behulp van onze programma’s en mijn kennis ga ik de kostprijs calculeren. Vervolgens leg ik die voor aan de salesmanager. Samen bespreken we de calculatie en werken we deze uit tot de offerte.

Werkvoorbereiding vraagt veel overleg. “Met de inkoper in Weert en de inkoper in Tsjechië heb ik veel contact. Daarnaast overleg ik met m’n Tsjechische collega’s over engineering, planning, maakbaarheid en de specificaties van het te maken product. Met klanten heb ik ook vaak contact, vooral over specificaties en levertijden. Ik wil graag precies weten hoe het zit. Als de wensen van de klant en de specificaties duidelijk zijn, kunnen we de klant, indien nodig, een advies voorleggen om het design te optimaliseren en zo hun producten te verbeteren. Hierbij kan het gaan om verbetering van fysieke aspecten als productsterkte en materiaalkeuze alsook om kostenbesparing voor de klant.

Meer uitdaging
“Commercial Backoffice was mooi om mee te starten”, zegt Pascal. “Maar als calculator/werkvoorbereider wordt er meer van me gevraagd. Dat is nog uitdagender voor mij!” Hij behandelt meerdere aanvragen tegelijk. Daarnaast beantwoordt hij vragen van klanten en collega’s. “Daarom is het belangrijk om gestructureerd te werken. Dat heb ik wel moeten leren. Met mijn manager heb ik besproken hoe ik dat kan aanpakken. Dat gaat steeds beter. Het calculeren van prijzen gaat vanaf het begin al goed. Communiceren met collega’s en klanten vind ik leuk en gaat me ook goed af; dat is wel een sterk punt.” Na het behalen van de associate degree Technische Bedrijfskunde staat al een cursus 3D-tekenen op het programma. “Omdat ik ook een stukje engineering doe, is het handig als ik zelf kan tekenen en tekeningen van de klant waar nodig kan aanpassen. Zo kan ik de klant nog directer bijstaan en adviseren. Daarnaast krijg ik alle ruimte om me op technisch gebied verder te ontwikkelen door middel van andere opleidingen of cursussen.”

Sfeer
De uitdaging in zijn werk is belangrijk, maar de werksfeer bevalt hem ook goed. “Op kantoor in Weert is het gezellig. We zijn met een kleine club van tien mensen en helpen waar nodig elkaar vooruit. Als er ergens een uitdaging ligt, proberen we samen de oplossing te vinden. Uiteindelijk lukt dat altijd. De gezamenlijke lunch en de borrel op vrijdagmiddag zorgen ervoor dat we de week leuk afsluiten.” De contacten met Tsjechische collega’s zijn ook zeer goed. “In de zomer hebben we de Summer Party, waarvoor we naar Tsjechië gaan. Dat versterkt de band met de collega’s daar. Ik ben er al diverse malen geweest.”

Doorgroeien
Hoe ziet Pascal zijn toekomst? Wat zijn z’n ambities? “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Daar geeft SixPointTwo me alle ruimte voor. Begeleiding, opleidingen en cursussen: dat krijg je niet overal. Bovendien groeit het bedrijf en leer ik elke dag nieuwe dingen. Er is hier nog genoeg uitdaging; ik wil dan ook graag meegroeien met het bedrijf!”

Werken bij een internationaal georiënteerd bedrijf
Hoe onderscheid je je als werkgever?

Hoe onderscheid je je als werkgever?

Hoe onderscheid je je als werkgever?

Magda Rajdlová: “We zijn een middelgroot professioneel bedrijf met een familiaire sfeer”

 

Voor elk bedrijf is het een uitdaging: de juiste mensen vinden, binden en boeien. HR Specialist Magda Rajdlová en Chief Operations Officer Petr Matl vertellen hoe SixPointTwo dit aanpakt.

“HR is tegenwoordig nauw verbonden met marketing”, zegt Magda. “We willen laten zien dat we een professioneel bedrijf met een open, familiaire sfeer zijn. Want daardoor onderscheiden we ons van de grotere bedrijven met duizenden medewerkers.”

One team, one task
Het beeld dat Magda van SixPointTwo schetst, sluit aan bij het bedrijfsbeleid voor Corporate Social Responsibility. Uitgangspunt hiervan is dat medewerkers samen presteren en samen verantwoordelijk zijn. Daarvoor is het belangrijk dat collega’s elkaar weten te vinden en met elkaar in contact zijn. “HR-medewerkers zijn regelmatig in de fabriek om met de medewerkers te spreken over wat hen bezighoudt. CEO Marco Wielink en Petr lopen regelmatig rond; iedere medewerker kan ze gewoon aanspreken.” “Marco kent nagenoeg alle 100 vaste medewerkers bij naam”, aldus Petr. “Onze mensen voelen zich gezien”, zegt Magda. “Elke medewerker krijgt met Kerst een persoonlijke brief van het management. En op je verjaardag krijg je een kaart met wensen van je collega’s.”

Informele activiteiten
Aandacht voor teambuilding is kenmerkend voor SixPointTwo. Buiten werktijd zijn er dan ook allerlei gezamenlijke activiteiten waarbij collega’s elkaar ontmoeten, zoals sportcompetities, zomerfeesten en de Christmas Party. “Dat zijn ook goede gelegenheden om met medewerkers te spreken”, zegt Petr. “Op de Christmas Party kijken we straks terug op het afgelopen jaar en vooruit naar de toekomst van ons bedrijf. In de teams spreken de managers daar ook over en in de maandelijkse nieuwsbrief wordt er eveneens aandacht aan besteed.” Zo blijven medewerkers op de hoogte en betrokken bij de ontwikkeling van SixPointTwo.

Medewerkers werven nieuwe collega’s
Medewerkers weten als geen ander wat werken bij SixPointTwo bijzonder maakt. HR betrekt ze daarom bij het werven van nieuwe collega’s. “Dat kan bijvoorbeeld een familielid, een vriend of een kennis zijn. Je krijgt een bonus als de door jou aangebrachte kandidaat wordt aangenomen. Voor de productie hebben we zo al diverse nieuwe collega’s gekregen”, vertelt Magda. “Ook bij management- en technische functies is het succesvol”, zegt Petr. “Als medewerker beveel je niet zomaar iemand aan, daarom werkt het.”

Sponsoring en zichtbaarheid
In het kader van personeelsmarketing is het ook belangrijk om als bedrijf goed zichtbaar te zijn. In Humpolec en omgeving laat SixPointTwo zich dan ook duidelijk zien. “We sponsoren onder meer evenementen als de paardenrennen en de autocross. Ook hebben we de voetbalclub financieel gesteund bij de viering van het 100-jarig bestaan”, aldus Magda. “Bij zulke evenementen hebben we gratis attracties voor de kinderen. Terwijl zij spelen, praten wij dan met de ouders.” Vacatures pushen en reclame maken is hierbij niet het doel, legt Petr uit. “Het gaat erom dat mensen weten dat we er zijn en dat onze deur altijd open staat, ook als er geen vacatures zijn. Zie ook onze poster bij de hoofdingang van het bedrijf.”

LinkedIn en bureaus
Reclame maken is wél het doel van de opvallende, speelse wervingscampagnes die SixPointTwo geregeld inzet. “We zijn bijvoorbeeld een keer met een oranje tuktuk en een grote oranje ballon door Humpolec gereden. Daarmee hebben we veel productiemedewerkers binnengehaald”, vertelt Magda. Dergelijke campagnes zijn echter minder geschikt voor het werven van technici en managers. Petr: “Voor die functies zijn we heel actief op social media. We vragen onze mensen om via LinkedIn vacatures te delen. We willen ons netwerk optimaal benutten.” Verder wordt samengewerkt met uitzendbureaus en soms headhunters. “Bijvoorbeeld om goed Engels sprekende technische mensen te krijgen, want die zijn haast niet te vinden.”

Zelf technisch talent ontdekken
Ondertussen zoekt SixPointTwo ook langs een andere weg naar technisch talent, vertelt Petr. ”We werken samen met scholen voor voortgezet technisch onderwijs en richten ons op leerlingen van 14 tot 18 jaar. We nodigen ze uit om bij ons hun verplichte stage te doen. Zo leren wij ze kennen en kunnen wij ze laten zien hoe SixPointTwo verschilt van grote, anonieme bedrijven met duizenden medewerkers. Veelbelovende jongeren proberen we vervolgens aan te trekken. Daar hebben we al succes mee geboekt.”

Perspectief voor huidige medewerkers
Nieuwe mensen aantrekken blijft nodig, want SixPointTwo wil doorgroeien. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de huidige medewerkers happy en gemotiveerd blijven. Een gezonde, veilige werkomgeving is daarvoor een eerste voorwaarde. Ook gezamenlijke activiteiten dragen bij aan het werkplezier. “Daarnaast stimuleren we medewerkers om door te groeien.” Petr noemt voorbeelden: “Productiemedewerkers die na een training werk op hoger niveau zijn gaan verrichten. Operators die zijn doorgegroeid naar technische functies en zelfs managementfuncties.” Wie dat wil, kan zich ontwikkelen via trainingen en cursussen. “Zo organiseren we Tsjechische taaltraining voor buitenlandse medewerkers en Engelse taaltraining voor technici en managers. En productiemanagers kunnen bijvoorbeeld een training in de lean-methodiek volgen.”

Starten en doorontwikkelen
In de personeelsmarketing toont SixPointTwo een eigen gezicht, stelt Magda. “Veel bedrijven trekken mensen aan die alle skills voor een bepaalde functie al hebben. Voor ons werkt het beter om mensen aan te nemen en ze de kans te geven om zich binnen het bedrijf door te ontwikkelen. Ook daarin zijn we anders!”

Assemblage: outsourcen of niet?

Assemblage: outsourcen of niet?

“Concurrerende doorlooptijd en gouden Tsjechische handen”

 

Zelf doen of uitbesteden? Bedrijven in de West-Europese maakindustrie stellen zich die vraag regelmatig. In processen met handmatige assemblage en/of montage is de arbeidscomponent immers een sterk aanwezige kostenfactor. Dus kijken bedrijven of ze assemblageprocessen wellicht elders kunnen onderbrengen. In Tsjechië bijvoorbeeld, waar het uurloon van deze vakmensen lager is dan dat van West-Europese collega’s. Ook doorlooptijd en kwaliteit spelen een rol bij de beslissing wel/niet outsourcen. Iman Landheer (Sales manager), Tomáš Benda (Assembly Manager) en Karel Bartasék (Technology Manager) vertellen wat SixPointTwo op het gebied van assemblage kan betekenen.

Gesprekken met bedrijven die outsourcing overwegen, vinden plaats bij SixPointTwo in Weert. “Een bedrijf wil natuurlijk veel van ons weten. Kan SixPointTwo het maken? Hoe zit het met de doorlooptijd? Hoe waarborgen jullie de kwaliteitseisen? En levert het een kostenbesparing op?”, zegt Iman Landheer. “Met onze antwoorden kan het bedrijf een goede afweging maken. Wil men een bezoek aan Humpolec (Tsjechië) brengen of is er een haalbaarheidsonderzoek gewenst, dan zorgen we daar uiteraard ook voor.”

Communicatie is cruciaal
Het assemblageproces van start tot finish is het terrein van Tomáš. “Met mijn team ben ik verantwoordelijk voor alle nieuwe assemblages die we in Humpolec uitvoeren. Voor en tijdens het assemblageproces zorgen we ervoor dat we alle benodigde informatie hebben of krijgen, zodat we tot een optimaal eindresultaat kunnen komen. Zijn er vragen, dan nemen we eerst contact op met het team in Weert. Dan kijken we of er in samenspraak met de klant een aanpassing nodig is of dat we de klant een verbetering kunnen voorstellen.”

De start van een nieuw assemblageproces
De informatie die nodig is voor het inrichten en opstarten van het assemblageproces, krijgt SixPointTwo van de klant. In principe kan dat op drie manieren. “De eerste mogelijkheid is dat de klant 3D Data en het prototype van het product beschikbaar stelt. Daaruit kunnen wij het productieproces afleiden.” De tweede mogelijkheid: “De klant verstrekt data en komt naar Humpolec wanneer we het assemblageproces voor de eerste keer uitvoeren. De klant geeft dan in-house instructie, waarna wij het zelfstandig kunnen uitvoeren.” De derde mogelijkheid: “We ontvangen 3D data, tekeningen en instructies. Als we nog vragen hebben, bijvoorbeeld als het gaat over opvolgen van de instructies of precisering van specificaties, dan stellen we die meteen. Wanneer het assemblageproces start, hebben we alles in beeld.”

Flexibiliteit en vakmanschap
SixPointTwo kan een grote diversiteit aan producten handelen, waaronder frames voor bijv. kabelhaspels, complete behuizingen voor allerlei soorten machines, maar ook diverse subassemblages, die klanten kunnen verwerken in hun eindproduct. “We zijn behoorlijk flexibel: lasersnijden, lassen, buigen, onderdelen maken en de assemblage zelf: we hebben het allemaal in huis”, aldus Karel. “Alle processen voor het bewerken van plaatproducten die aan assemblage voorafgaan, verzorgen we ook”, merkt Iman op. “Net als voor de assemblage geldt voor deze processen dat de Tsjechische tarieven lager zijn dan die van vergelijkbare toeleveranciers in West-Europa.” Karel voegt hieraan toe dat ook in de oppervlaktebehandeling aan diverse eisen kan worden voldaan, zoals poedercoaten (in-house proces), galvaniseren en KTL lakken.” En dan is er nóg een factor van belang: “Het vakmanschap van onze mensen. Niet voor niets wordt vaak gesproken van gouden Tsjechische handen.”

Doorlooptijd
Het is al gezegd: de doorlooptijd is ook een factor die meetelt. “De doorlooptijd hangt onder meer af van de complexiteit van het assemblageproces”, zegt Tomáš. “En sommige onderdelen van het te assembleren product hebben een lange levertijd. Als dergelijke complicerende factoren niet spelen, dan is een doorlooptijd van 5-6 weken mogelijk.” “We bieden zonder meer een concurrerende doorlooptijd en maken daarover afspraken met de klant”, zegt Iman.

Kwaliteit verzekerd
Tomáš en Karel zijn van begin tot eind bij het assemblageproces betrokken. “Samen met het team voeren we zowel de volledige First Article Inspection als de Final Inspection uit. Van beide ontvangt de klant een verslag. Zowel in de eerste serie, alsook de vervolgseries doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de producten volledig aan de eisen en specificaties van de klant voldoen.”

Assemblage: outsourcen of niet?
Aluminium bootliften zijn niet aan te slepen

Aluminium bootliften zijn niet aan te slepen

Aluminium bootliften zijn niet aan te slepen

Rene Blom: “Coronatijd heeft voor hausse gezorgd”

 

Tijdens de coronatijd zochten mensen veilige en aantrekkelijke manieren om erop uit te gaan. “Er zijn heel veel boten verkocht. En omdat er een tekort is aan opslagruimte voor boten, groeide ook de vraag naar bootliften”, zegt Rene Blom. Hij vertelt hoe Blom Bootliften hierop inspeelt en welke bijdrage SixPointTwo hierbij levert.

Op en bij het water is Rene in zijn element. “Hoe actiever de sport, hoe mooier ik het vind. Ik heb altijd graag gezeild en gewindsurft, maar op dit moment is kitesurfen favoriet.”

Eigen ontwerp
Buiten zijn vrije tijd houdt watersport Rene ook flink bezig. Het begon met een polyester bootje dat hij ooit kocht. “Daarvoor had ik een lift nodig. Stalen bootliften waren er genoeg. Maar een stalen bootlift in mijn tuin: dat kon ik niet over mijn hart krijgen. Want ik werkte toen bij een bedrijfsdeurenproducent, waar ze een eigen aluminium-constructieafdeling hebben. Dus besloot ik mijn eigen aluminium bootlift te ontwerpen en te maken.” Eerst puur als hobby: “Eentje voor mezelf, toen eentje voor een collega, daarna eentje voor een kennis enz.”

Eigen bedrijf
Acht jaar geleden begon Rene voor zichzelf met twee activiteiten: enerzijds onroerend goed renoveren en anderzijds bootliften ontwerpen en vermarkten. Aanvankelijk waren de bootliften bijzaak. “Ik heb eerst het ontwerp en het assortiment verder ontwikkeld.” Inrichten van een professionele website was een belangrijke volgende stap. “Sindsdien gaat het hard. In de afgelopen twee jaar is de omzet bijna verdubbeld.”

Bescherming van de boot
In Blom Bootliften werkt Rene samen met zijn zoon Rens. “We leveren en plaatsen aluminium liften voor lichte boten. Ze worden gebruikt voor o.a. polyester boten en aluminium boten.” Een bootlift biedt bescherming. “Je voorkomt dat de boot in het ijs komt te liggen of tegen de kant gaat stuiteren als er veel golfslag is. En de boot blijft schoon: je krijgt geen aangroei van bijvoorbeeld algen of schelpdieren. Het aanbrengen van antifouling is dus niet nodig, wat ook beter is voor het milieu.” Diefstalpreventie is een ander voordeel: de lift kan worden geleverd met een slot. Aluminium heeft bovendien een belangrijk voordeel. “Staal moet je behandelen, bijvoorbeeld verzinken, maar het blijft gevoelig voor roest. Onze liften zijn van onbehandeld aluminium en gaan toch langer mee.”

Voor boten tot 900 kg
Het assortiment bestaat uit drie typen. “Type A is geschikt voor boten tot 500 kg. Daar kunnen we draagramen aan toevoegen om ze ook geschikt te maken voor jetski’s.” Afhankelijk van de wens van de klant wordt de boot uitgevoerd met handbediening of elektrische bediening. Voor boten tot 750 kg is er type B, dat ook met handbediening en met elektrische bediening kan worden geleverd. Tot slot is er type C voor boten tot 900 kg. “Dit type is uitsluitend met elektrische bediening leverbaar.”

Ontwikkeling
Gaandeweg heeft Rene zijn ontwerp geperfectioneerd. “Onze bootliften hebben een staand frame en een hijsframe. Dit hijsframe is nu voor alle typen identiek, wat ons meer flexibiliteit geeft. Het hijsframe monteren we al in onze werkplaats. Wanneer we de lift op locatie bij de klanten monteren, kunnen we het hijsframe in één keer aan het staande frame bevestigen. De frames zijn bovendien zó gemaakt, dat we met ons eigen lasapparaat aanpassingen kunnen aanbrengen.”

Productie
In het begin maakte Rene de bootliften nog zelf tijdens de avonduren. Doordat het aantal opdrachten toenam, ging dat niet meer. Daarom werd de productie uitbesteed. “Met de eerste leverancier heb ik twee jaar gewerkt. Ik was niet tevreden: er was nauwelijks een order bij die in één keer goed ging.” Via zijn hobby kwam hij in contact met Marco Wielink van SixPointTwo. “Ik heb hem kitesurfen geleerd.” Drie jaar geleden besloot hij de productie van de frames aan SixPointTwo toe te vertrouwen. “Ze leveren keurig werk: 99% is meteen goed. En als er een probleempje is, dan wordt dat netjes opgelost.”

Nieuwe ontwikkelingen
Blom bootliften richt zich op een marktsegment dat nog steeds groeit. “Veel nieuwbouwwijken worden aan het water gebouwd. Heb je een tussenwoning en wil je achter het huis een sloepje stallen, dan is de ruimte vrij beperkt. Dan kom je vanzelf bij een kleiner en lichter type boot en bootlift uit.” Ondertussen denkt René verder. “Voor zwaardere boten boven 900 kg maar ook voor woonarken zou een drijvende bootlift op basis van een aluminium constructie geschikt kunnen zijn.” Wordt vervolgd dus!

 

Nederland en Tsjechië: the best of both worlds

Nederland en Tsjechië: the best of both worlds

Zaken doen? We spreken uw taal!

 

“Praat Nederlands met me”, zingt Kenny B in zijn nummer 1-hit Parijs. Want over belangrijke zaken kun je het beste in je moedertaal praten. Met iemand die precies begrijpt wat je bedoelt. Zo’n gesprekspartner is SixPointTwo. Daardoor kunt u als klant van SixPointTwo optimaal profiteren van ‘the best of both worlds’: de Nederlandse manier van productie en procesbeheersing én het Tsjechische arbeidsethos.

Een vruchtbare zakelijke relatie begint met goede communicatie. Ons verkoopkantoor in Weert (Nederland) speelt hierbij een centrale rol. Hier werken mensen met wie u in uw eigen taal kunt praten. Onze medewerkers spreken niet alleen Nederlands (hun moedertaal), maar ook nog eens vloeiend Duits en Engels.

Eén contactpersoon
Snel schakelen is voor al onze opdrachtgevers cruciaal. Daarom houden we de communicatielijnen kort. Vanaf de start heeft u als klant bij SixPointTwo te maken met één vaste contactpersoon. Deze vertaalt uw eisen en wensen naar de collega’s in Tsjechië. Ook belangrijk: uw contactpersoon staat direct in verbinding met het Nederlandse management in Tsjechië. Zo heeft u in elke fase van het project een direct aanspreekpunt: iemand die altijd up-to-date geïnformeerd is over uw project en bij wie u steeds terechtkunt.

Twee succesfactoren
SixPointTwo laat u profiteren van de voordelen van nearshoring. Dat is te danken aan twee succesfactoren: de Nederlandse aanpak (gestroomlijnde processen van voorbereiding tot en met uitvoering) én de Tsjechische werkethiek. Om met de eerste factor te beginnen: onze productielocatie is modern en in hoge mate geautomatiseerd. Vanzelfsprekend voldoen we aan de internationale standaarden ten aanzien van kwaliteitsmanagement, milieu, gezondheid en veiligheid. Onze werkprocessen zijn efficiënt georganiseerd en worden bovendien uitgevoerd door onze uitstekend opgeleide, Tsjechische medewerkers. Ze zijn zeer gemotiveerd en enorm betrokken. Dat is de tweede succesfactor: het arbeidsethos van onze mensen

Tastbare voordelen
Dankzij the best of both worlds profiteert u van kostenbesparing en uitzonderlijk korte doorlooptijden. Plus productkwaliteit als zekerheid: kwaliteit hebben we binnen onze organisatie namelijk optimaal geborgd. Wilt u daar meer over weten? Face to face en in uw moedertaal vertellen wij u graag dit voor uw bedrijf betekent. Bij deze nodigen wij u uit voor een goed gesprek …

 

Nederland en Tsjechië: the best of both worlds
Win-winsituatie voor klanten en SixPointTwo

Win-winsituatie voor klanten en SixPointTwo

Win-winsituatie voor klanten en SixPointTwo

EDI-connectie: ontzorgen in het orderproces

 

SixPointTwo wil continu verbeteren door bedrijfs- en productieprocessen steeds efficiënter te maken. Onlangs hebben we in het orderproces een belangrijke efficiencyslag gemaakt. Doordat we nu werken met Gatewise, een platform voor EDI-connecties, kunnen we onze klanten en onszelf veel tijd besparen. Hedi van Heugten, software developer, vertelt hoe dit werkt.

“Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar tien jaar geleden werden alle binnenkomende orders nog handmatig verwerkt”, aldus Hedi. “Iedere regel werd met de hand ingevoerd in het project. Later werd het orderproces deels geautomatiseerd. De klant plaatste een order door een Excelbestand te sturen dat hier automatisch werd ingeladen met een script. Maar het bleef voor een groot deel nog handwerk. We moesten de files met documenten namelijk ergens vandaan halen en ook het uitvoeren van verschillende controles gebeurde nog handmatig.”

Tijd is rijp voor volledige automatisering
Vorig jaar heeft SixPointTwo de stap naar volledige automatisering van het orderproces gezet. “We zien dat steeds meer klanten daar behoefte aan hebben. Daarom hebben we het platform Gatewise geïmplementeerd. Via dit platform kunnen we EDI-connecties maken met klanten die dat willen.”

Repeterende orders: tijdwinst van twee dagen
De EDI-connectie is ideaal voor nieuwe orders met een repeterend karakter. “Dat is handig voor klanten die regelmatig dezelfde artikelen bij ons laten maken.” Hoe werkt dit? “Een klant plaatst nieuwe orders bij ons. Alle orders voor artikelen die volledig bekend zijn, worden door het systeem herkend. Die worden ’s nachts automatisch ingeladen en staan dan de volgende dag klaar voor onze productieafdeling in Tsjechië. Doordat repeterende, bekende orders niet meer door een medewerker maar door het systeem worden gecontroleerd, boeken we bij SixPointTwo een tijdwinst van twee dagen. Voor onze klanten betekent dit dat repeterende orders sneller in productie kunnen gaan en dus een verkorting van de lead-time. Een win-winsituatie dus!”

Stroomlijning
Om maximaal rendement uit de EDI-connectie te kunnen halen, is vooraf een goede afstemming met de klant nodig. “Om de informatie-uitwisseling te stroomlijnen zijn er goede afspraken gemaakt en is uitvoerig getest hoe de uitgaande en binnenkomende gegevens verwerkt moeten worden. Het gaat dan over binnenkomende orders en uitgaande orderbevestigingen, herbevestigingen, verzenddocumenten en facturen. Hierbij is gekeken naar verschillende specificaties en voorkeuren, o.a. leverdata, prijzen, specifieke kleuren, afwijkende afleveradressen en verschillende afdelingen van klanten. Daarnaast is hiermee ook het volledige facturatieproces geautomatiseerd, wat ervoor zorgt dat verkoopfacturen direct vanuit ons ERP-systeem via de EDI-connectie aan de klant gestuurd worden. Hiermee worden aan beide zijden verschillende onnodige handelingen voorkomen; dat levert verdere tijdwinst op.”

We zetten de poort zo open …
Via het platform Gatewise kan SixPointTwo met verschillende klanten EDI-connecties maken. “We kunnen de poort gemakkelijk openzetten. En we weten precies hoe we de connectie samen met de klant snel kunnen inregelen en testen.” Zowel bij SixPointTwo als aan klantzijde zijn de ervaringen met EDI positief. Ondertussen wordt al aan uitbreiding van de functionaliteit gewerkt. “We onderzoeken hoe tussentijdse wijzigingen in orders ook geautomatiseerd kunnen worden verwerkt.”

Benieuwd hoeveel tijdwinst een EDI-connectie met SixPointTwo uw bedrijf oplevert? Neem dan contact op met Hedi van Heugten.

 

Reverse engineering: “SixPointTwo heeft het waargemaakt!”

Hoe vind je een betrouwbare second source supplier?

Reverse engineering: “SixPointTwo heeft het waargemaakt!”

 

Een leverancier die garant staat voor constante topkwaliteit, is goud waard. Maar hoe goed die ook is, het is niet handig om afhankelijk te zijn van één leverancier. Zeker niet nu levertijden van grondstoffen en halffabricaten onder druk staan en de prijzen stijgen. Hoe vindt een onderneming in deze tijd een betrouwbare second source supplier? Lead engineer Wessel de Vos van Enclosure Company* vertelt over zijn ervaringen met SixPointTwo.

“Geluidskasten vormen een belangrijk onderdeel van onze producten. Ze worden al jaren naar volle tevredenheid gemaakt door één vaste leverancier. Wel hebben we in de afgelopen jaren gezocht naar een second source supplier, wat echter steeds niet lukte. Toen onlangs de prijzen van metalen sterk stegen, hebben we een nieuwe poging gedaan. Onze directeur kende Iman Landheer en we hebben hem uitgenodigd bij Enclosure Company. We hebben de geluidskast laten zien en besproken wat wij van een second source supplier verwachten.”

Uitdaging: vervangen extrusieprofiel
“In onze geluidskasten is tot nu toe altijd een gepatenteerd aluminium extrusieprofiel toegepast. Kopiëren van dit profiel was geen optie: dat is te duur. We spraken af dat SixPointTwo met zetwerk een vervangend metalen profiel zou maken. Hiervoor kreeg SixPointTwo van ons een CAD-model van de geluidskast. Daarnaast deelden we informatie over de te gebruiken materialen, zoals fasteners, sluitsystemen en isolatiematerialen. Zes weken later kregen we het vervangende metalen profiel te zien. Hierin waren de hoekstukken met popnagels bevestigd. Toepassing van popnagels was voor ons niet akkoord. De hoekstukken zijn de pijlers van de geluidskast en moeten stevig zijn. Al zijn ze misschien sterk; ze zien er niet sterk uit. Klanten verwachten een robuuste, zware kast die geen geluid geeft als je er met de hand een klap op geeft.” Over een andere oplossing werd even overlegd. “Vijf minuten misschien. In overleg besloten we om in het profiel een gat te maken, dit vol te lassen en vervolgens glad te slijpen.”

De eerste twee prototypen
In de laatste week van augustus werden de twee prototypen van de geluidskast afgeleverd. “Als je er van een afstandje naar kijkt, zie je geen verschil met de originele kast. Je kunt de laspunten op de hoekstukken niet vinden: ze zien er supergoed uit!” Er moesten wel nog enkele dingetjes aangepast worden. “Bij het zetten was een vergissing gemaakt met enkele paneeltjes. Die waren 32,5 mm in plaats van 34,5 mm.” Een andere vergissing betrof een stripje dat aan de buitenkant is bevestigd, maar aan de binnenkant moet zitten. “Een klant zou dat overigens nooit opvallen.”

Verder bleek een aanpassing bij nader inzien handig te zijn. “De originele kasten zijn altijd voorzien van witte plastic ringen. Omdat SixPointTwo even niet aan witte ringen kon komen, hebben ze zwarte ringen gebruikt. Dat laten we zo, want dat heeft toch een voordeel: we kunnen nu direct zien waar een kast gemaakt is.” Wessel heeft zijn feedback met Iman besproken. “Het zou wonderbaarlijk zijn als zo’n proces in één keer helemaal goed gaat. Dat heb ik ook gezegd: jullie hebben nu een dikke 8 gehaald, maar met het verwerken van de feedback kan het een 9,5 of een 10 worden. Zodra dat is gebeurd, gaan we met SixPointTwo in zee.”

Kort traject
Vier maanden na het kennismakingsgesprek kwamen de twee prototypen van SixPointTwo binnen bij Enclosure Company. “Een voordeel was dat SixPointTwo gebruik kon maken van ons CAD-model. Het nieuwe element waarover ze moesten nadenken was het metalen profiel met de hoekstukken. En ze hebben moeten engineeren om de geluidskast te kunnen inpassen in hun productieproces.” Al met al is het heel snel gegaan, vindt Wessel. “Een groot voordeel was ook dat we werkten met een Nederlandse partner. Met een Engels of Chinees bedrijf gaat het toch anders en soms zit er ook nog een schakel tussen ons en de opdrachtgever. Ik had altijd rechtstreeks contact met Iman, dat was handig. Een grapje dat bij een Nederlander perfect valt, wordt door een Engelsman of een Duitser niet begrepen. Ze staan je dan raar aan te kijken of vatten het als kritiek op. Als Nederlanders bel je elkaar ook veel gemakkelijker. Dat kan heel kort zijn. We hadden toch dit en dat afgesproken? Ja! Oké. Dan weet je genoeg en kun je weer verder.”

Uit ervaring weet Wessel dat het ook anders kan lopen. “Dat je staat te kijken en zegt: dit is niet wat we gevraagd hebben. Maar SixPointTwo heeft waargemaakt wat ze hebben gezegd: wij kunnen die geluidskast maken.” Enclosure Company heeft al een order geplaatst: SixPointTwo gaat 65 geluidskasten maken.

* (Op verzoek van het bedrijf is zowel de bedrijfsnaam als de naam van de geïnterviewde gefingeerd.)
Bent u benieuwd wat SixPointTwo met reverse engineering voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Iman Landheer, tel: +31 6 4224 3466, e-mail iman.landheer@sixpointtwo.eu.

 

Reverse engineering: “SixPointTwo heeft het waargemaakt!”