Van 3D tekening tot product: zo werkt het

Edwin de Graaf over relatie Bredenoord met SixPointTwo:
“Een mooi, goed georganiseerd bedrijf: dat past bij ons.”

 

 

Over de hele wereld zijn dagelijks energieoplossingen van Bredenoord in bedrijf. Aggregaten en accupakketten voor tijdelijke en mobiele stroom worden bijvoorbeeld ingezet bij grote internationale evenementen als festivals en sporttoernooien. Daarnaast bewijzen de oplossingen van Bredenoord hun waarde in bouw- en infraprojecten en in noodstroomvoorzieningen van brandweerorganisaties, ziekenhuizen en datacenters. “Al deze oplossingen ontwikkelen we in eigen huis. We hebben daarvoor een R&D-afdeling met 30 medewerkers”, zegt Edwin de Graaf, productmanager Power Generation and Distribution.

Bredenoord bestaat ruim 85 jaar. Het familiebedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Apeldoorn en heeft vestigingen en depots in Nederland, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Bovendien wordt samengewerkt met diverse internationale partners.

Aggregaten
Voor het opwekken van stroom biedt Bredenoord verschillende soorten aggregaten. Klanten kunnen die huren of kopen. “Naast aggregaten op gewone diesel, hebben we ook aggregaten op HVO: hernieuwbare diesel die CO2-neutraal is. Ook hebben we aggregaten op biogas dat afkomstig is van de rioolwaterzuivering. Dit is een heel schone brandstof waar motoren uitstekend op kunnen draaien. Daarnaast bieden we o.a. oplossingen op basis van methanol en op basis van waterstof. Welke oplossing in een bepaalde situatie het meest geschikt is, hangt af van diverse factoren, zoals de vraag van de klant, de locatie en de geldende emissieregels.”

Slimme oplossingen
Bredenoord is actief betrokken bij nieuwe ontwikkelingen naar nog schonere brandstoffen. “Voorlopig is het in onze markt nog heel lastig om oplossingen te bieden die ‘from well to wheel’ 100% fossielvrij zijn.” De klanten van Bredenoord kunnen echter rekenen op energieoplossingen die de beste prestaties bieden en de milieubelasting tot het minimum beperken. “Zo kunnen we bijvoorbeeld met een combinatie van aggregaten werken. Wanneer minder stroom nodig is, bijvoorbeeld ’s nachts, dan kan het kleinere aggregaat daarin voorzien. Voor de hogere stroombehoefte van overdag wordt dan overgeschakeld naar het grotere aggregaat dat ernaast staat. Een andere slimme oplossing is het combineren van een aggregaat met een accupakket dat de brandstofbehoefte reduceert.”

Verhuur en vervoer
De verhuur van oplossingen voor tijdelijke en mobiele stroom is veruit de grootste markt voor Bredenoord. Vervoer speelt hierbij een belangrijke rol. “We hebben 40 eigen vrachtwagens; daarnaast huren we vrachtwagens in. Ook voor alle vrachtwagens geldt dat zij zo schoon mogelijk moeten zijn. We ontwikkelen door naar de inzet van elektrische kranen voor het laden en lossen van onze producten. Het batterijpakket van deze kranen wordt onderweg opgeladen. Op de bouwplaats hoeft daarvoor dan geen dieselmotor te draaien.”

Bescherming van producten onderweg
Naar opdrachtgevers worden diverse Bredenoord-producten vervoerd. Naast aggregaten, accupakketten, verdeelkasten en trafo’s zijn dat bijvoorbeeld ook laadmasten en kabels. “Voor al deze producten geldt dat ze tot en met de laatste popnagel worden uitgetekend door onze ontwerpers. Hetzelfde geldt voor de rental production frames (o.a. omkastingen, canopies en containers) die de producten beschermen.”
De productie en assemblage van zowel de producten als de rental production frames wordt in delen uitbesteed bij verschillende partners. Sinds anderhalf jaar is SixPointTwo een van die partners. “De leverancier krijgt van ons een 3D tekening waaruit hij kan aflezen hoe een deelproduct gemaakt moet worden en welke bewerkingen daarvoor nodig zijn.”

Kabelhaspels
De eerste opdracht voor SixPointTwo was het maken van kabelhaspels. “We hebben een handige kabelhaspel ontwikkeld die de klant zelf kan afrollen en oprollen. De kabel blijft daar goed op zitten. Bovendien kan de haspel worden vastgemaakt aan het bevestigingssysteem van de vrachtwagen dat in de vloer van het laadgedeelte is aangebracht. Dit gecertificeerde systeem op basis van een bajonetsluiting hebben we ook zelf ontworpen.” De kabelhaspel is van palletformaat en gemaakt van volbad verzinkt staal: een robuust gebruiksartikel dus. “Dat moet ook, want kabel is een dure en schadegevoelige component.”

Kasten voor laadpalen
Inmiddels heeft SixPointTwo ook omkastingen gemaakt voor laadpalen van Bredenoord. “De laadpalen voor elektrische auto’s worden o.a. gebruikt op bouwplaatsen en bij evenementen. De omkasting bestaat uit een buitenframe dat gesneden, gekant, gelast en vervolgens verzinkt wordt. Daar komt een binnenplaat in, waaraan een oplaadunit wordt bevestigd. Deze constructie van staal heeft SixPointTwo gemaakt en geassembleerd. Vervolgens is die verscheept naar Nederland en hebben wij de laadpalen erin gezet: twee per kast.”

Meerwaarde
De eerste opdracht bevestigde al de meerwaarde die Edwin de Graaf van SixPointTwo verwacht: “We leveren een tekening aan en er komt een product terug: dat is wat we willen.” Het bezoek aan de productiefaciliteit in Humpolec gaf ook vertrouwen: “Het is een mooi, net bedrijf dat goed georganiseerd is. Het is er rustig en stil. Alles ligt klaar en materialen zijn gelabeld: hun mensen kunnen snel, efficiënt en ergonomisch werken. Als ik dat bij een bedrijf zie, dan weet ik: dat past bij ons.” Voor een relatie voor de lange termijn is echter nog meer nodig. “We willen een relatie met een vertrouwde partner opbouwen. Dan weet je ook: aan beide kanten zal wel eens een foutje worden gemaakt. Wat wij belangrijk vinden, is dat je dan als partners eerst samen kijkt: hoe lossen we dit probleem op? Hoe het daarna met de kosten moet, regelen we dan later. Ook daar hebben we ervaring mee opgedaan toen er een foutje in een van onze tekeningen zat. We weten nu: ook dat zit goed bij SixPointTwo.”

Leave a comment