De duivel zit in de details …

Staalconstructies krijgen bescherming

 

Elk detail is belangrijk. Hoe vaak hoor je dat succesvolle kunstenaars, sporters en ondernemers niet zeggen? Ze zeggen het bijvoorbeeld ook bij het bedrijf dat in totaal 3.000 ton aan staalconstructies maakt voor een nieuwbouwproject in Veldhoven. De opdrachtgever voor dit project is trouwens ook van de details. Dat is namelijk een wereldmarktleider die uitblinkt in precisietechnologie op de vierkante nanometer.

Aan De Run 6000 in Veldhoven staan de staalconstructies voor de buitenzijde van de nieuwe bedrijfsgebouwen al klaar. De staalconstructies voor de binnenzijde worden in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd. Vervolgens komen hierin de cleanrooms waar straks research zal worden gedaan voor de ontwikkeling van nieuwe machines voor de vervaardiging van chips (IC’s).

GS Staalgroep: preferred supplier
De opdrachtgever in Veldhoven is natuurlijk ASML. De staalconstructies zijn het werk van GS Staalwerken Groep, waar Henk Verhagen is verantwoordelijk voor de inkoop. “GS Staalwerken Groep werkt al vele jaren voor ASML; we zijn preferred supplier. Over onze vestigingen heen ben ik verantwoordelijk voor de inkoop van het benodigde staal voor onze projecten. Per jaar gaat het om zo’n 15.000 tot 20.000 ton staal.”

Projectmatig inkopen
Bij inkopen telt elk detail. “Ik koop projectmatig in. Als het ontwerp voor een project klaar is, dan moeten we het binnen 6 tot 8 weken installeren. Er is dus altijd een flinke tijdsdruk. De constructie moet er zo snel mogelijk staan, want dan kan de aannemer aan de slag.” Afwachten tot het ontwerp klaar is, kan niet. “Dan komen we te laat. Ik zorg dat we vooraf weten welk type staalprofiel we nodig hebben. Daardoor kan ik 80 tot 90% van het benodigde materiaal al op ruwe lengte inkopen, direct af fabriek.” De details kunnen wachten tot het ontwerp er is. “Dan weten we op welke lengte de stalen balken precies moeten worden gezaagd en waar bijvoorbeeld lipjes en gaten zullen komen.”

Multidisciplinair team
Ieder project wordt besproken binnen een multidisciplinair team, waar naast Henk ook collega’s van planning, tekenkamer, werkvoorbereiding en de projectleider deel van uitmaken. “We bekijken per project hoe we het gaan aanvliegen. We willen dat de staalprofielen op de meest economische manier op de bouwplaats komen. Bij de inkoop houd ik daarom ook rekening met de plaats waar de profielen gemaakt worden, de plek waar ze gebruikt worden en de tijd die er nodig is om ze te plaatsen. Ook houd ik de planning in de gaten.” Het ASML-project was een uitdagende puzzel. “Het zijn geen standaardprofielen die je bij elk staalbedrijf kunt kopen. We zochten een bedrijf dat ze in de gewenste aantallen kon maken én just-in-time kon leveren. Dat is gelukt.”

Speciaal detail
Standaarddetails worden in principe ingekocht bij leveranciers die ze op voorraad hebben. “We hadden voor ASML echter ook een detail nodig dat op maat gemaakt moest worden en binnen 6 tot 8 weken klaar moest zijn. Het betrof 25 ton plaatwerk van rvs die de staalkolommen van onze constructies beschermen tijdens het storten van het beton voor de vloeren. Bovendien beschermt dit rvs plaatwerk de onderliggende verdiepingen zodra de sprinklerinstallatie aan springt. Dat is belangrijk, want voor de cleanrooms die straks in de staalconstructies worden gehangen, moet alles perfect zijn.”

Keuze voor SixPointTwo
Bij het selectieproces waren twee kandidaten betrokken: een Nederlands bedrijf en SixPointTwo. Bij zijn vorige werkgever had Henk als inkoper al regelmatig met SixPointTwo samengewerkt. “Volgens mij zou SixPointTwo een uiterst geschikte partner voor deze klus zijn. Ik wist dat SixPointTwo de capaciteit heeft om binnen 5 tot 6 weken te leveren en dat Willian van Eerd geen uitdaging uit de weg gaat en zijn verantwoordelijkheid neemt.” Op grond van die ervaringen besloot Henk de directie voor te stellen om dit keer met een Oost-Europees bedrijf in zee te gaan. “Mede ook vanwege het inkoopvoordeel dat we konden behalen, werd SixPointTwo gekozen.” Die keuze pakte goed uit. “Het is een positieve samenwerking geweest. We hebben wel uitdagingen gehad met de tekeningen en bestanden die we hadden aangeleverd. SixPointTwo heeft die super omgezet en verwerkt: ze hebben 100% correct geleverd.”

Focus op snelheid en flexibiliteit
De opdracht voor ASML zal in 2024 worden afgerond. “Daar hebben we dan een jaar aan gewerkt.” Een nieuw project is de parkeergarage van het Universitair Ziekenhuis in Gent (België). “Met 3.000 ton aan staalconstructies is dit echt een XXL-project: er zitten materialen in die 500 kg de meter wegen. Dat is zwaar en specialistisch werk.” De GS Staalwerken Groep heeft daarvoor de vakmensen in huis. Bovendien is de organisatie gefocust op snelheid en flexibiliteit. “Naast de 500 vaste medewerkers hebben we een flexibele schil waarmee we gemakkelijk kunnen op- en afschalen. En we hebben machines die in principe 24 uur per dag kunnen draaien.”

Reputatie
De GS Staalwerken Groep heeft 5 locaties die elk hun eigen specialisme hebben. Het hoofdkantoor staat in Helmond, de andere locaties bevinden zich in Bladel, Nuenen, Bergeijk en Oude-Tonge. De website bevat diverse voorbeelden van aansprekende projecten, zoals EYE in Amsterdam. “We staan erom bekend: als conculega’s het niet kunnen, dan kunnen wij het wel. Onze flexibiliteit is daarbij echt een meerwaarde: we schakelen snel en zijn niet bang om korte doorlooptijden af te geven aan onze klanten. In 8 weken 500 ton aan staalconstructies op de bouw? Wij durven het aan!”

 

Leave a comment