Mag het iets minder zijn?

Realistisch kijken naar toleranties

 

“Mag het iets meer zijn?” Als u weleens bij een slager komt, heeft u die vraag vast ooit gehoord. Of het iets minder mag zijn, wordt daarentegen nooit gevraagd. Terwijl dat toch ook een zinvolle vraag kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer het gaat over de toleranties van plaatwerk.

Net als uw slager willen wij bij SixPointTwo maar één ding: voldoen aan de wensen van de klant. Bij plaatwerk worden die wensen onder meer geformuleerd in de vorm van maten en toleranties op werktekeningen. En dan kan het gebeuren dat we u af en toe vragen: “Mag het iets minder zijn?”

Overleg
Die vraag stellen we natuurlijk niet zomaar. Dat doen we alleen wanneer we ervan overtuigd zijn dat we u een beter alternatief kunnen bieden. Een alternatief dat niet alleen de juiste kwaliteit voor uw toepassing heeft, maar dat wij ook nog eens tegen lagere kosten kunnen produceren. In zo’n geval vragen we u om samen met ons de opgegeven toleranties nog eens kritisch na te lopen.

Praktijkvoorbeeld: te strenge toleranties
Van een opdrachtgever ontvingen we een werktekening voor een gebogen en gelaste component van metaal, die in flinke aantallen geproduceerd zou gaan worden. Hierin was onder meer een opening (gat) voorzien, met een nauwe tolerantie op diameter en plaats. De opgegeven toleranties waren zo nauw dat zij in het productieproces moeilijk te behalen zijn, zeker als het gaat om produceren in grotere aantallen waarbij de kosten laag moeten blijven. Om te kunnen voldoen aan de op tekening gegeven specificaties zouden extra meet- en correctiewerkzaamheden verricht moeten worden. De daarvoor benodigde extra arbeidstijd zou dan veel te zwaar doorwegen in de kosten.

Goed gesprek resulteert in win-winsituatie
Met onze opdrachtgever gingen we hierover in gesprek. Wat bleek? Bij nader inzien waren de opgegeven toleranties op diameter en plaats te strikt. De klant gaf aan dat de engineer de toleranties zo had gedefinieerd ‘om er zeker van te zijn dat het product hoogwaardig van kwaliteit zou zijn.’ In goed overleg werd de oplossing vervolgens snel gevonden. Met aangepaste, minder strikte tolerantieniveaus voor zowel opening als diameter zou de component nog steeds even bruikbaar en betrouwbaar zijn. Bovendien konden we de component dan tegen een lagere kostprijs produceren. Kortom, een win-winsituatie voor de klant en SixPointTwo!

Zekerheid en kwaliteit staan altijd voorop
Uiteraard gaan uw engineers voor productkwaliteit en gebruikszekerheid. En het is heel begrijpelijk dat ze daarbij uitgaan van safety first. Een enkele keer leidt dat echter tot onnodig strenge toleranties én hogere kosten. In dat geval zullen wij u die ongebruikelijke vraag stellen: “Mag het iets minder zijn?”

Leave a comment