Werken bij een internationaal georiënteerd bedrijf

Pascal Claessen: “Elke dag leer ik bij”

 

Veel variatie en veel contacten, zowel met collega’s als met klanten. Dat stond in de vacature voor Commercial backoffice bij SixPointTwo. Daarom besloot Pascal Claessen te solliciteren. Nu anderhalf later heeft ie bij SixPointTwo een andere job die nog beter bij hem past.

Pascal had net de mbo-opleiding Transport en Logistiek in Venlo afgerond. Eerder had hij bijbaantjes in de horeca, liep hij stage bij enkele warehouses en deed daar o.a. de transportplanning. “Commercial backoffice bij SixPointTwo was mijn eerste echte baan.”

Toekomstgerichte afspraken
Pascal was net aan de Ad-opleiding Technische Bedrijfskunde begonnen. SixPointTwo en hij maakten duidelijke afspraken. “Ik ben gestart met de intentie om binnen het bedrijf door te groeien naar hbo-niveau. Met mijn begeleider Willian van Eerd heb ik regelmatig overleg over wat er goed gaat, wat de verbeterpunten zijn en hoe ik me verder kan ontwikkelen.”

Combi werk en studie
Pascal werkt vier dagen in de week en gaat op donderdag naar school. “Als ik bijvoorbeeld op maandavond een toets heb, kan ik overdag vrij nemen. Dat is nooit een issue; ook daarover hebben we duidelijke afspraken gemaakt, aangezien mijn begeleider mijn ontwikkeling ook belangrijk vindt.” Werken en studeren is pittig. “Vooral in het begin was het heel druk. In de avonduren en de weekends was ik vaak bezig met school. Nu is dat minder, omdat ik bijna klaar ben.” In februari 2023 studeert hij af.

Volgende baan
Dankzij z’n opleiding en de ontwikkeling die hij doormaakt, heeft hij al een nieuwe stap kunnen zetten. “Sinds februari 2022 werk ik als calculator/werkvoorbereider. Dat sluit mooi aan bij mijn opleiding.” Wat houdt het werk in? “De salesmanager legt aanvragen van klanten bij mij neer. Die bespreken we samen en/of gezamenlijk met de klant. Met behulp van onze programma’s en mijn kennis ga ik de kostprijs calculeren. Vervolgens leg ik die voor aan de salesmanager. Samen bespreken we de calculatie en werken we deze uit tot de offerte.

Werkvoorbereiding vraagt veel overleg. “Met de inkoper in Weert en de inkoper in Tsjechië heb ik veel contact. Daarnaast overleg ik met m’n Tsjechische collega’s over engineering, planning, maakbaarheid en de specificaties van het te maken product. Met klanten heb ik ook vaak contact, vooral over specificaties en levertijden. Ik wil graag precies weten hoe het zit. Als de wensen van de klant en de specificaties duidelijk zijn, kunnen we de klant, indien nodig, een advies voorleggen om het design te optimaliseren en zo hun producten te verbeteren. Hierbij kan het gaan om verbetering van fysieke aspecten als productsterkte en materiaalkeuze alsook om kostenbesparing voor de klant.

Meer uitdaging
“Commercial Backoffice was mooi om mee te starten”, zegt Pascal. “Maar als calculator/werkvoorbereider wordt er meer van me gevraagd. Dat is nog uitdagender voor mij!” Hij behandelt meerdere aanvragen tegelijk. Daarnaast beantwoordt hij vragen van klanten en collega’s. “Daarom is het belangrijk om gestructureerd te werken. Dat heb ik wel moeten leren. Met mijn manager heb ik besproken hoe ik dat kan aanpakken. Dat gaat steeds beter. Het calculeren van prijzen gaat vanaf het begin al goed. Communiceren met collega’s en klanten vind ik leuk en gaat me ook goed af; dat is wel een sterk punt.” Na het behalen van de associate degree Technische Bedrijfskunde staat al een cursus 3D-tekenen op het programma. “Omdat ik ook een stukje engineering doe, is het handig als ik zelf kan tekenen en tekeningen van de klant waar nodig kan aanpassen. Zo kan ik de klant nog directer bijstaan en adviseren. Daarnaast krijg ik alle ruimte om me op technisch gebied verder te ontwikkelen door middel van andere opleidingen of cursussen.”

Sfeer
De uitdaging in zijn werk is belangrijk, maar de werksfeer bevalt hem ook goed. “Op kantoor in Weert is het gezellig. We zijn met een kleine club van tien mensen en helpen waar nodig elkaar vooruit. Als er ergens een uitdaging ligt, proberen we samen de oplossing te vinden. Uiteindelijk lukt dat altijd. De gezamenlijke lunch en de borrel op vrijdagmiddag zorgen ervoor dat we de week leuk afsluiten.” De contacten met Tsjechische collega’s zijn ook zeer goed. “In de zomer hebben we de Summer Party, waarvoor we naar Tsjechië gaan. Dat versterkt de band met de collega’s daar. Ik ben er al diverse malen geweest.”

Doorgroeien
Hoe ziet Pascal zijn toekomst? Wat zijn z’n ambities? “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Daar geeft SixPointTwo me alle ruimte voor. Begeleiding, opleidingen en cursussen: dat krijg je niet overal. Bovendien groeit het bedrijf en leer ik elke dag nieuwe dingen. Er is hier nog genoeg uitdaging; ik wil dan ook graag meegroeien met het bedrijf!”

Leave a comment