Hoe werken handlassers en lasrobots effectief samen?

Aleš Pokoj: “Korte voorbereidingstijd en snelle uitvoering maken het verschil”

 

Plaatmetaalbewerking is een van de kernactiviteiten van SixPointTwo. Lassen is daar een belangrijk onderdeel van. SixPointTwo zet hiervoor zowel lasrobots als vakmensen in. De combinatie van mensen en robots heeft volgens Production Manager Aleš Pokoj een duidelijke meerwaarde : “We kunnen daardoor snel voldoen aan de wensen van onze klanten.”

“Per opdracht bekijken we hoe die het beste uitgevoerd kan worden: handmatig of met een lasrobot”, legt Aleš uit. “De twee lasrobots zetten we in voor grote serieproducties. Ons team van handlassers werkt vooral aan enkele stuks en kleine series.”

Eigen lasmallen voor efficiency
Het lasproces is helemaal ingericht op efficiency. Alle opdrachten voor de lasrobots worden bijvoorbeeld offline op de pc geprogrammeerd, waardoor de lasrobot nooit stil hoeft te staan. Nog een tijdbesparende factor: “Alle lasmallen, zowel voor de lasrobots als de handlassers, ontwerpen en maken we zelf. Daardoor zijn we heel flexibel bij het plannen en uitvoeren van orders. Doordat we niet afhankelijk zijn van anderen, kunnen we direct reageren op de vraag van de klant. Zo besparen we veel tijd.” Enkele recente voorbeelden illustreren de korte doorlooptijden: “Aan een nieuwe klant in de intra-logistiek leverden we 500 stuks componenten. Inclusief het maken van de lasmallen hebben we deze opdracht binnen 2 weken uitgevoerd. Voor een nieuwe klant in de agrosector maakten we onlangs 5 artikelen, in series van 250 tot 500 stuks. Inclusief de 3 dagen voor het voorbereiden van de lasmallen nam deze opdracht 3 weken in beslag.”

State-of-the-arttechnologie
Naast efficiency heeft kwaliteit uiteraard ook prioriteit. Bij het ontwerpen van lasmallen hanteert SixPointTwo niet voor niets het poka-yoke principe. “Elke lasmal is zo vormgegeven dat de lasser de materialen niet foutief kan positioneren.” Daarnaast wordt er gewerkt met state-of-the-artapparatuur van gerenommeerde ondernemingen. Zo zijn de lasrobots afkomstig van Panasonic. Zowel de handlassers als de operators van de lasrobots maken gebruik van lastafels van Siegmund, die borg staan voor een korte voorbereidingstijd. Verder wordt gewerkt met lasmachines van Cloos.

Methodes en materialen
SixPointTwo beschikt over acht lasboxen en drie schuurcabines. “Doordat de acht lasboxen identiek zijn, kunnen we constante kwaliteit garanderen.” De moderne werkruimtes zijn volledig ingericht conform de eisen voor veilig en gezond werken. MIG/MAG-lassen, TIG-lassen met draad en TIG-lassen zonder draad zijn de technieken die er worden toegepast. De materialen die worden gelast, zijn staal, roestvrij staal en aluminium. “Onze handlassers hebben bijvoorbeeld gewerkt aan de aluminium frames die de basis vormen voor Boot liften.” Componenten voor auto’s worden ook handmatig gelast. “Deze componenten moeten aan specifieke eisen voldoen. Aan de hand van een checklist voeren we een penetratietest uit, waarmee we kunnen aantonen dat de componenten waterdicht zijn.”

Investeren in mensen
De twee lasrobots van SixPointTwo worden bediend door goed getrainde operators. De handlassers van SixPointTwo worden zorgvuldig geselecteerd. “Ze moeten de juiste kwalificaties hebben, maar dat niet alleen. We vragen sollicitanten ook om een proefopdracht uit te voeren. De teamleider van de handlassers stelt de proefopdracht samen en beoordeelt de uitvoering ervan. Hij beslist vervolgens of de handlasser wel of niet wordt aangenomen.” Wordt de lasser aangenomen, dan wordt hij de eerste maanden intensief begeleid en vertrouwd gemaakt met instructies en werkprocedures. “Ook dat doet de teamleider; hij is namelijk verantwoordelijk voor het onboarden van de nieuwe medewerkers.”

Het voordeel van inhouse
De lasafdeling draagt bij aan SixPointTwo’s competitieve vermogen op het gebied van plaatmetaalbewerking, concludeert Aleš. “Lassen doen we volledig inhouse. Net zoals lasersnijden, poedercoaten en assembleren bij SixPointTwo ook inhouse gebeurt. Dat we handlassers en lasrobots inzetten en de lasmallen zelf ontwerpen en maken, is hierbij een groot voordeel. Dat maakt ons snel en flexibel. Bovendien hebben we maar weinig voorbereidingstijd nodig. Als we een goed 3D model of een duidelijke tekening hebben, kunnen we meteen aan de slag.”

Bent u benieuwd wat SixPointTwo met lassen voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Iman Landheer, tel. +31 6 4224 3466, e-mail iman.landheer@sixpointtwo.eu.

Leave a comment