Verpakken: routineklus of job voor specialisten?

Tomáš Benda, Manager Assembly:
“Klanten staan versteld van wat er allemaal bij komt kijken.”

 

Het is de afsluiting van elke opdracht die SixPointTwo uitvoert: de te leveren producten beschermen met een veilige, robuuste verpakking voordat ze vervoerd zullen worden. Hoe gaat dat in zijn werk? Manager Assembly Tomáš Benda geeft tekst en uitleg: “Elke pallet is een puzzel.”

Laden en verpakken van producten op pallets is de verantwoordelijkheid van het Assembly Team. “Ons team heeft op dit moment 24 verpakkingsspecialisten. De kern wordt gevormd door 16 medewerkers die elk meer dan 10 jaar verpakkingservaring hebben.” Het Assembly Team is vertrouwd met alle producten. Ze verpakken alle niet-geassembleerde producten op pallets, zoals metalen platen die zijn gepoedercoat of verzinkt, en alle assemblageproducten. In het laatste geval is de medewerker die de producten assembleert ook degene die ze verpakt.”

Klantinstructies voor verpakking en transport
Vertrekpunt voor het verpakkingswerk zijn allereerst de instructies van klanten. “De klant geeft aanwijzingen, onder meer over de verpakking zelf, het maximale gewicht per pallet, de labeling en de wijze van vervoer. De instructies verschillen per klant. Daarnaast houden we er rekening mee dat producten voor Nederlandse klanten zo’n 1.000 km of meer over de weg afleggen. Dit transport wordt uitgevoerd door externe partners.”

Pallets op maat
Voor de te verpakken producten worden vaak europallets (1200 x 800 x 144 mm) gebruikt. Regelmatig worden echter ook andere pallets ingezet. “Voor een van onze klanten maken we bijvoorbeeld panels met een lengte van 3 meter en frames van 1 x 1,5 meter. Daarvoor zijn grotere pallets met afwijkende maten nodig. Voor sommige andere producten zijn juist weer veel kleinere pallets nodig. Die pallets op maat maken we zelf bij SixPointTwo. We houden hiervoor hout op voorraad.” Het te gebruiken hout moet meestal aan de IPPC-eis voldoen. “De IPPC-behandeling helpt onzuiverheden te voorkomen en de materiaal-, energie- en technologiekosten te verlagen. Tijdens deze procedure worden geen chemische producten gebruikt, maar alleen thermodynamica. Ongedierte, bijvoorbeeld schorskevers, wordt dankzij de IPPC-behandeling geëlimineerd.”

De uitdaging
“Klanten stellen duidelijke eisen waaraan we gemakkelijk kunnen voldoen. Toch is verpakken echt moeilijk”, vervolgt Tomás. Waar zit ‘m dat dan in? “We maken heel verschillende producten: veelal enkelstuks of kleine series die worden gebundeld naar projecten. Daardoor zijn de projecten voor klanten vaak uniek. Het gebeurt zelden dat we twee precies dezelfde projecten in productie hebben. Dat houdt in dat we de verpakkingspuzzel telkens opnieuw moeten leggen.” Dat is de taak van de medewerker die de pallet belaadt. “Als dat nodig is, krijgt de medewerker daarbij advies van zijn/haar teamleider.”

Veiligheidsregels
Specifieke veiligheidsvoorschriften voor het beladen van een pallet zijn er niet. Wel zijn er basisregels die altijd worden toegepast. “De eerste basisregel is dat het zwaartepunt van het pakket precies in het midden van de pallet moet liggen. Dat is cruciaal voor de veiligheid van medewerkers, want zo voorkom je dat pallets omvallen en ongelukken veroorzaken. Een andere basisregel is dat altijd de verpakking robuust is en voorkomt dat vorkheftrucks krassen maken op de producten.” De medewerkers van SixPointTwo volgen elk jaar de algemene veiligheidstraining en de specifieke veiligheidstraining voor vorkheftruckchauffeurs. “Dit zijn wettelijk verplichte trainingen in Tsjechië.” Ook belangrijk: voordat een pallet Humpolec verlaat, die bij SixPointTwo nog eens zorgvuldig gecheckt. “Vervolgens checkt de vrachtwagenchauffeur ook of de verpakking helemaal goed is. Daarnaast dient de chauffeur veilig te rijden, zodat de lading niet kan omvallen.”

Duurzaamheid
Bij de verpakkingen speelt duurzaamheid een belangrijke rol. “De houten pallets worden diverse malen hergebruikt. Om de verpakking stevig vast te maken gebruiken we straps: banden van plastic. We hebben andere bevestigingsmaterialen uitgeprobeerd, maar deze werken toch het beste. De producten op de pallet verpakken we in een beschermende plastic folie. De hoeveelheid folie per palet hebben we flink beperkt. In overleg met onze klanten gebruiken we nu niet meer folie dan nodig is voor maximale bescherming.”

Elke dag een nieuwe uitdaging
Tomáš houdt van zijn werk. “Het is nooit routine. Wanneer ik ‘s morgens op het bedrijf kom, weet ik niet wat er gaat gebeuren. En doordat SixPointTwo doorgroeit, krijgen we nieuwe klanten erbij en dus nog meer nieuwe uitdagingen.” Bij de contacten met toekomstige klanten is Tomáš ook betrokken. “Wanneer ze in Humpolec komen, laat ik zien hoe we met verschillende soorten pallets zowel kleine producten als grote producten verpakken. Ze zijn dan echt onder de indruk!”

 

Leave a comment