De lasrobot hoeft straks nooit meer stil te staan

SixPointTwo heeft tweede lasrobot in gebruik genomen

 

SixPointTwo heeft er inmiddels twee staan: lasrobots. Ze zijn allebei geleverd door Valk Welding. Waarom zijn lasrobots onmisbaar? Kunnen ze nóg efficiënter worden? Dat vertelt Ad van Boxel, technisch adviseur bij Valk Welding.

SixPointTwo benaderde Valk Welding voor het eerst in 2016. Uitbreiding van de productie maakte extra lascapaciteit noodzakelijk. “Met name voor laswerk van seriematige producties”, aldus Van Boxel. Verdere toename van de productie leidde in 2021 tot de aanschaf van de tweede lasrobot. “Ook dit is een volledig lasrobotsysteem, waarbij de lasrobot is gemonteerd op een stabiel H-frame. Daarnaast leverden we DTPS: het softwarepakket voor offline programmeren.”

Efficiënt tijdgebruik
Hoe verhouden de prestaties van lasrobots zich tot de prestaties van vakmensen? “Uit onderzoek is gebleken dat een handlasser 15 tot 20% van zijn tijd echt aan het lassen is. De resterende tijd gaat op aan andere handelingen, zoals het product inleggen en nameten. Een goed beheerde robotinstallatie benut daarentegen 70 tot 80% van de inschakeltijd voor het lassen.” Wie daarbij bedenkt dat vakkundige lassers steeds moeilijker te vinden zijn en elke dag na acht uur werken stoppen, begrijpt waarom lasrobots onmisbaar zijn. “Een lasrobot gaat gewoon door. Afhankelijk van de productieopdracht kan je op start drukken, de lichten uitdoen en naar huis gaan.” Voor de menselijke handelingen die aan de robotinstallatie moeten worden verricht, heb je geen gekwalificeerde lasser meer nodig. “Die kan een operator uitvoeren.”

Offline programmeren voor extra productietijd
DTPS, het softwarepakket voor offline programmeren, levert SixPointTwo nog eens extra tijdwinst op. “Er zijn twee programmeeropties: online en offline programmeren. Online programmeren doe je aan de robot zelf. Tijdens het programmeren kan de robot dan geen productie maken.” Offline programmeren heeft dat nadeel niet. “Hiermee elimineer je de stilstandtijd. Terwijl de machine draait, kan je op de pc programmeren. Als het programma klaar is, stuur je het naar de lasrobot.”

Altijd de lasnaad vinden
First time right was voor SixPointTwo een belangrijke prestatie-eis bij de keuze van het lasrobotsysteem. “Onze lasrobot is uitgerust met Quick Touch Sensing. Dit wil zeggen dat hij anticipeert op toleranties. Met de lasdraad zoekt hij eerst het product en stelt hij vast waar de lasnaad zich bevindt. Het programma wordt zo voor elke lasnaad automatisch aangepast en daardoor krijg je een perfecte las. Hij vindt de lasnaad altijd.” Volgens Van Boxel is dat precies wat metaalbedrijven nodig hebben. “Plaatwerk met zetting heeft bijvoorbeeld altijd veel afwijkingen. Deze lasrobot kan daarmee omgaan.”

Meten en controleren
Ook belangrijk: de robot houdt controle over het proces. “Dat komt doordat de lasbron en de robot met elkaar communiceren. Indien nodig geeft de robot lasdraad bij. Hij stopt automatisch als ie te zwaar gaat lopen of als ie geen lasdraad meer krijgt.” Bovendien is de lasrobot uitgerust met Automatic Tool Control. “Met dit programma controleert de robot of het gereedschap (de lastoorts) samen met de robotarm nog in de originele positie staat. Als gebruiker stel je zelf de gewenste frequentie van controleren in. Worden er problemen geconstateerd, dan meldt de robot dat. De gebruiker kan die dan herstellen of laten herstellen.” ATC zorgt ervoor dat de robot vanaf het moment van levering dezelfde prestaties blijft leveren. “Het mag niet gebeuren dat een kromgetrokken toorts afwijkende resultaten gaat produceren.”

In ontwikkeling
Valk Welding heeft vestigingen in Polen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Nederland, België en Ierland. Het bedrijf levert uitsluitend lasrobots van Panasonic. “De relatie met Panasonic dateert van 1988. Onze directie maakt deel uit van het ontwikkelingsteam van Panasonic. Wij kennen de Panasonic-systemen door en door. Al onze monteurs zijn opgeleid om ermee te werken. Als een klant een probleem heeft, kunnen wij het oplossen.”

De ontwikkelingen gaan door. Valk Welding zet in op volledig automatisch offline programmeren. “Om het voor onze klanten nog makkelijker te maken willen wij de programmeertijden verkorten voor een groot aantal toepassingen. In de staalbouw zijn we al zover dat programma’s offline vanuit 3D-pakketten kunnen worden gegenereerd.” Een nieuwe stap vooruit: als straks alle productieprogramma’s offline gemaakt kunnen worden, is de lasrobot ook ideaal voor enkelstuks-productie en hoeft ie nooit meer stil te staan.

Leave a comment