Hoe vind je een betrouwbare second source supplier?

Reverse engineering: “SixPointTwo heeft het waargemaakt!”

 

Een leverancier die garant staat voor constante topkwaliteit, is goud waard. Maar hoe goed die ook is, het is niet handig om afhankelijk te zijn van één leverancier. Zeker niet nu levertijden van grondstoffen en halffabricaten onder druk staan en de prijzen stijgen. Hoe vindt een onderneming in deze tijd een betrouwbare second source supplier? Lead engineer Wessel de Vos van Enclosure Company* vertelt over zijn ervaringen met SixPointTwo.

“Geluidskasten vormen een belangrijk onderdeel van onze producten. Ze worden al jaren naar volle tevredenheid gemaakt door één vaste leverancier. Wel hebben we in de afgelopen jaren gezocht naar een second source supplier, wat echter steeds niet lukte. Toen onlangs de prijzen van metalen sterk stegen, hebben we een nieuwe poging gedaan. Onze directeur kende Iman Landheer en we hebben hem uitgenodigd bij Enclosure Company. We hebben de geluidskast laten zien en besproken wat wij van een second source supplier verwachten.”

Uitdaging: vervangen extrusieprofiel
“In onze geluidskasten is tot nu toe altijd een gepatenteerd aluminium extrusieprofiel toegepast. Kopiëren van dit profiel was geen optie: dat is te duur. We spraken af dat SixPointTwo met zetwerk een vervangend metalen profiel zou maken. Hiervoor kreeg SixPointTwo van ons een CAD-model van de geluidskast. Daarnaast deelden we informatie over de te gebruiken materialen, zoals fasteners, sluitsystemen en isolatiematerialen. Zes weken later kregen we het vervangende metalen profiel te zien. Hierin waren de hoekstukken met popnagels bevestigd. Toepassing van popnagels was voor ons niet akkoord. De hoekstukken zijn de pijlers van de geluidskast en moeten stevig zijn. Al zijn ze misschien sterk; ze zien er niet sterk uit. Klanten verwachten een robuuste, zware kast die geen geluid geeft als je er met de hand een klap op geeft.” Over een andere oplossing werd even overlegd. “Vijf minuten misschien. In overleg besloten we om in het profiel een gat te maken, dit vol te lassen en vervolgens glad te slijpen.”

De eerste twee prototypen
In de laatste week van augustus werden de twee prototypen van de geluidskast afgeleverd. “Als je er van een afstandje naar kijkt, zie je geen verschil met de originele kast. Je kunt de laspunten op de hoekstukken niet vinden: ze zien er supergoed uit!” Er moesten wel nog enkele dingetjes aangepast worden. “Bij het zetten was een vergissing gemaakt met enkele paneeltjes. Die waren 32,5 mm in plaats van 34,5 mm.” Een andere vergissing betrof een stripje dat aan de buitenkant is bevestigd, maar aan de binnenkant moet zitten. “Een klant zou dat overigens nooit opvallen.”

Verder bleek een aanpassing bij nader inzien handig te zijn. “De originele kasten zijn altijd voorzien van witte plastic ringen. Omdat SixPointTwo even niet aan witte ringen kon komen, hebben ze zwarte ringen gebruikt. Dat laten we zo, want dat heeft toch een voordeel: we kunnen nu direct zien waar een kast gemaakt is.” Wessel heeft zijn feedback met Iman besproken. “Het zou wonderbaarlijk zijn als zo’n proces in één keer helemaal goed gaat. Dat heb ik ook gezegd: jullie hebben nu een dikke 8 gehaald, maar met het verwerken van de feedback kan het een 9,5 of een 10 worden. Zodra dat is gebeurd, gaan we met SixPointTwo in zee.”

Kort traject
Vier maanden na het kennismakingsgesprek kwamen de twee prototypen van SixPointTwo binnen bij Enclosure Company. “Een voordeel was dat SixPointTwo gebruik kon maken van ons CAD-model. Het nieuwe element waarover ze moesten nadenken was het metalen profiel met de hoekstukken. En ze hebben moeten engineeren om de geluidskast te kunnen inpassen in hun productieproces.” Al met al is het heel snel gegaan, vindt Wessel. “Een groot voordeel was ook dat we werkten met een Nederlandse partner. Met een Engels of Chinees bedrijf gaat het toch anders en soms zit er ook nog een schakel tussen ons en de opdrachtgever. Ik had altijd rechtstreeks contact met Iman, dat was handig. Een grapje dat bij een Nederlander perfect valt, wordt door een Engelsman of een Duitser niet begrepen. Ze staan je dan raar aan te kijken of vatten het als kritiek op. Als Nederlanders bel je elkaar ook veel gemakkelijker. Dat kan heel kort zijn. We hadden toch dit en dat afgesproken? Ja! Oké. Dan weet je genoeg en kun je weer verder.”

Uit ervaring weet Wessel dat het ook anders kan lopen. “Dat je staat te kijken en zegt: dit is niet wat we gevraagd hebben. Maar SixPointTwo heeft waargemaakt wat ze hebben gezegd: wij kunnen die geluidskast maken.” Enclosure Company heeft al een order geplaatst: SixPointTwo gaat 65 geluidskasten maken.

* (Op verzoek van het bedrijf is zowel de bedrijfsnaam als de naam van de geïnterviewde gefingeerd.)
Bent u benieuwd wat SixPointTwo met reverse engineering voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Iman Landheer, tel: +31 6 4224 3466, e-mail iman.landheer@sixpointtwo.eu.

 

Leave a comment