Poedercoaten of natlakken?

Ben Hoppener: “Stootvastheid poedercoating is belangrijk voordeel”

 

Natlakken is een eeuwenoud procedé dat gebruikt wordt voor de behandeling van diverse oppervlakken. Voor de industriële behandeling van metalen oppervlakken kwam daar in de jaren 70 een procedé bij: poedercoating. Wat zijn de voor- en nadelen van natlakken en poedercoaten? Ben Hoppener van Coatingadvies Nederland in Udenhout geeft zijn visie.

Als consultant werkte Hoppener onder meer voor Brabantia, Philips, Heras Hekwerk en SixPointTwo. “Mijn collega en ik zijn wereldwijd actief. We ondersteunen zowel poedercoatbedrijven als productiebedrijven die een eigen poedercoatlijn hebben.” De ondersteuning richt zich met name op inrichting en optimalisering van productielijnen en op kwaliteitsverbetering van het hele proces. “SixPointTwo heb ik destijds geadviseerd bij het ontwerpen van de poedercoatlijn.”

Poedercoaten gemakkelijk te automatiseren
De vergelijking van natlakken en poedercoaten begint met een cruciale factor: de laag. “Poedercoating die op de juiste wijze is aangebracht, levert een sterke laag op. Deze laag is bestendig tegen stoten en krassen en beschadigt niet snel. Dat is een belangrijk voordeel.” Een ander voordeel is dat het poedercoaten gemakkelijker te automatiseren is dan natlakken. “Een groot deel van het te behandelen oppervlak kan je met een spuitrobot poedercoaten. Moeilijke instellingen zijn daar niet voor nodig. Lastig bereikbare plekken kan de operator met de hand spuiten.” Ook qua droging is poedercoating praktischer. “De behandelde producten gaan in de moffeloven. Daarin smelt het poeder, waarna het kneiterhard wordt. De producten kunnen dan gelijk worden verpakt. Daarentegen moeten natgelakte producten vaak een paar dagen drogen.” Dat voor poedercoating een moffeloven nodig is, heeft overigens wel een nadeel. “Een stalen brug of andere producten van zeer grote afmetingen kan je eigenlijk niet poedercoaten. Uitzonderingen daargelaten, houdt het meestal bij een meter of vijftien wel op. Je hebt dan dusdanig grote ovens nodig dat poedercoaten financieel niet meer aantrekkelijk is.”

Milieu- en arboaspecten
Hoe scoren de twee procedés op het gebied van milieu en gezondheid? “Bij het opstoken van de moffeloven wordt nogal wat gas verbruikt: dat is een nadeel van poedercoaten.” Natlakken heeft een ander bezwaar. “Het rendement is veel lager dan dat van poedercoaten. Dat komt doordat bij natlakken de overspray – het deel dat naast het product wordt gespoten – helemaal verloren gaat. Bij poedercoating is dat anders. Met een terugwinsysteem op de spuit kan de overspray worden teruggebracht in het voorraadvat om hergebruikt te worden. Daardoor is een rendement tot wel 95% van het gebruikte poeder haalbaar.” Hoe zit het met de persoonlijke veiligheid? “Natlak bevat vaak oplosmiddelen die tijdens het spuiten en het droogproces vrijkomen. Poedercoating bevat daarentegen geen oplosmiddelen, waardoor minder persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn.”

Professionaliteit operator is belangrijk
De roestwerendheid van het behandelde product is voor een deel afhankelijk van de soort poedercoating die je gebruikt. “Maar de voorbehandeling is bij poedercoating net zo belangrijk”, vervolgt Hoppener. “Dat vraagt om een gecontroleerd, systematisch proces.” Veel bedrijven, waaronder SixPointTwo, hebben dat proces helemaal geautomatiseerd. “De producten krijgen altijd dezelfde voorbehandeling, met onder meer chemische baden.” Volgens vaste procedures meten operators na of de baden van de voorbehandeling de gewenste samenstelling hebben. Ook andere delen van het proces zijn geautomatiseerd. “Instelling van de moffeloven moet op de juiste manier gebeuren; dat verschilt per product. Andere factoren zijn de dosering van het poeder, het schrijven van correcte programma’s voor de poedercoatautomaten en de laagdikte.”
Goed opgeleide operators zijn hiervoor onmisbaar. “Tot in Israël en China geef ik praktijktrainingen. Ik ga in mijn overall op de werkvloer staan om kennis en vaardigheden over te brengen. Ook bij SixPointTwo heb ik dat gedaan.” Bij het uitvoeren van controles op de uiteindelijke kwaliteit van de laklaag, zoals de weerstand tegen omgevingsinvloeden, kan Hoppener overigens ook behulpzaam zijn, namelijk via zijn bedrijf M2LAB.

Laatste ontwikkelingen
Spectaculaire ontwikkelingen op het gebied van poedercoating zijn er volgens Hoppener niet. “Er worden nog wel poedercoatings ontwikkeld die steeds langer meegaan. Voor de high-end gevelbouw zijn dat bijvoorbeeld coatings die probleemloos 20 jaar zon kunnen verdragen.” De markt ‘staat’ wel ongeveer. “Natlakken is vaak beter geschikt voor heel grote producten, voor producten waarbij een zéér hoge visuele afwerking vereist is of voor het snel lakken van enkele producten. Voor grote series industriële producten van niet te forse afmetingen is poedercoaten eigenlijk altijd de beste oplossing. De laklaag is dan een stuk sterker én het is vaak goedkoper omdat het helemaal geautomatiseerd kan gebeuren.”

SixPointTwo beschikt over een geavanceerde poedercoatinglijn. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact op met Willian van Eerd, willian.van.eerd@sixpointtwo.eu.

 

Leave a comment