Hoe help je Oekraïense collega’s en hun families?

Jiří Vepřek: “We doen alles wat nodig is”

 

Bij SixPointTwo in Humpolec werken 16 Oekraïense mensen in vaste dienst. “Toen de oorlog uitbrak, zeiden we meteen: we willen ze helpen. We hebben gevraagd wat we kunnen doen voor hun familie en vrienden in Oekraïne”, zegt Finance Manager Jiří Vepřek. Hij vertelt hoe SixPointTwo hulp biedt en hoe het met de Oekraïense collega’s gaat.

Als gevolg van het oorlogsgeweld zijn veel Oekraïners hun land ontvlucht. Daarnaast zijn Oekraïense mannen teruggekeerd om vrijwillig of in opdracht van de Oekraïense regering bij te dragen aan de verdediging van hun land. Wat is hiervan merkbaar in Humpolec? “Terugkeren naar Oekraïne speelt vooral bij mensen die op tijdelijke basis via externe bureaus bij bedrijven in Tsjechië werken.” Bij een aantal vaste Oekraïense medewerkers van SixPointTwo is terugkeer naar Oekraïne niet aan de orde. “Vóór de oorlog woonden ze al hier en hadden ze geen plannen om terug te keren.”

Hulp naar behoefte
Tot de oorlog begon, leefden sommige medewerkers in Humpolec, terwijl hun gezinnen in Oekraïne leefden. “Een van deze collega’s wilde zijn vrouw, moeder en twee kinderen naar Humpolec halen. Onze plantmanager is samen met hem naar de grens van Slowakije en Oekraïne gereden om hen op te halen. SixPointTwo heeft vervolgens geholpen met het regelen van alle formaliteiten, zoals het aanvragen van een werkvergunning, verblijfsvergunning en toelages van de staat. Ook is voor hen een woning geregeld. De echtgenote werkt inmiddels bij SixPointTwo. De twee kinderen gaan al naar school in Humpolec.”
Voor een andere collega die zes kinderen heeft en wiens vrouw in verwachting is, kon een groot huis worden geregeld. “Helaas ligt dat huis op 40 km van Humpolec. De vrouwen en de kinderen leven daar. De man is er in de weekends; door de week verblijft hij in Humpolec.” Zelf heeft Vepřek tijdelijk twee jonge vrouwen en een meisje in huis. “Zij willen terugkeren naar Oekraïne, maar dat is voorlopig nog niet mogelijk.”

Eén aanspreekpunt
Naast hulp bij de overkomst van familieleden biedt SixPointTwo ook op andere manieren ondersteuning. “Mijn collega van HR is het eerste aanspreekpunt voor onze Oekraïense collega’s. Bij haar kunnen ze met al hun vragen terecht. Zij doet geweldig werk en regelt veel voor ze, zoals taxivervoer, communiceren met instanties en huurovereenkomsten. Waar nodig schakelt zij andere collega’s bij SixPointTwo in. Ook wordt samengewerkt met andere bedrijven, bijvoorbeeld als Oekraïense nieuwkomers een baan zoeken. Het zware werk in onze productieomgeving is voor vrouwen bijvoorbeeld niet altijd geschikt. We proberen ze te verwijzen naar lichter werk bij andere bedrijven in Humpolec.”

Initiatief voor grootschalige opvang
Samen met andere bedrijven heeft SixPointTwo ook een plan voor opvang en inburgering van vluchtelingen ontwikkeld. “In Humpolec staat een huis waar vroeger oudere, alleenstaande mensen werden verzorgd. Dit verzorgingshuis bood plaats aan zo’n 100 mensen en is vorig jaar gesloten. Samen met andere bedrijven heeft SixPointTwo een plan gemaakt: als de gemeente het pand openstelt voor Oekraïense families, dan zullen de bedrijven op diverse manieren support bieden. Hierbij kan je denken aan het betalen van de energiekosten, Tsjechische taallessen laten verzorgen door een docent, de loonkosten van een conciërge betalen, schoolbijdragen voor kinderen, speelplaatsen aanleggen en bedden plaatsen.” Helaas heeft de gemeente hierover nog geen besluit genomen. “Dat is jammer, want dit project kan het leven voor de vluchtelingen én voor de inwoners van Humpolec makkelijker maken.”

Positieve instelling
Hoe gaat het ondertussen met de Oekraïense collega’s? “In het begin waren ze helemaal in shock. Maar ze hebben zich aangepast aan de situatie. Terugkeren naar Oekraïne is voor een aantal van hen inmiddels geen optie meer, omdat ze afkomstig zijn van steden en dorpen die verwoest zijn. Ze hebben echter een positieve instelling en waarderen de inspanningen van SixPointTwo. Onderling ondersteunen de Oekraïners elkaar ook waar ze maar kunnen. De sfeer in het bedrijf is goed: we zijn allemaal bereid om elkaar te helpen en we zullen zien hoe het verder gaat.”

 

Leave a comment