Bouwen aan je toekomst: hoe doe je dat?

Štěpán Romanovský, junior technoloog:
“Ideale baan om te leren en ervaring op te doen.”

 

Een goed half jaar werkt de 21-jarige Štěpán Romanovský nog maar bij SixPointTwo. In deze korte periode heeft hij al vele facetten van het bedrijf leren kennen. Ondertussen worden zijn werkzaamheden steeds interessanter en uitdagender. En dat is precies wat hij wil, want Štěpán heeft een duidelijk doel voor ogen: “Ik wil een eigen bedrijf opzetten.”

Twee jaar geleden had hij bij SixPointTwo een parttimebaan tijdens de zomervakantie. Aan de lasersnijmachine verrichte hij diverse werkzaamheden: platen snijden, platen verwisselen en de machine programmeren. “Toen ik bij SixPointTwo wegging, zeiden ze: als je hier wilt werken, is er altijd een job voor je.”

Terug naar SixPointTwo
Na die zomervakantie maakte Štěpán eerst zijn middelbare school af. Technologie was een belangrijk deel van zijn afstudeerrichting. “Ik heb de basisprincipes van machines geleerd: hoe ze werken, hoe je berekeningen maakt op basis waarvan je ze kunt programmeren en hoe je de productie voorbereidt. Daarnaast leerde ik productietekeningen maken.” Na het behalen van zijn diploma ging hij studeren aan de hogeschool. “Het was niets voor mij. Het was geen zware studie, maar ik vond het saai. Daarom besloot ik niet verder te studeren.” Toen SixPointTwo hem benaderde, was de keuze snel gemaakt. “De sfeer is vriendelijk en relaxed, dat had ik destijds al ervaren. Collega’s helpen je als je wat nodig hebt.” Wat ook meespeelde: iedereen kent iedereen. “Eerder heb ik gewerkt bij een bedrijf met meer dan 3.000 medewerkers. Daar ben je een nummer, niets meer en niets minder.”

Meer verantwoordelijkheid
In september 2022 begon Štěpán in de nieuwe job. Aanvankelijk verrichtte hij eenvoudige, praktische taken, zoals spullen wegbrengen, tekeningen uitprinten en voorbereidende werkzaamheden. Geleidelijk aan krijgt hij echter steeds complexere taken toebedeeld, vertelt zijn leidinggevende, Quality and Technology Manager Karel Bartasek. “Hij controleert nu procedures, werkt mee aan berekeningen voor nieuwe producten en lost technologische problemen op in overleg met het Nederlandse kantoor. Inmiddels neemt hij ook deel aan vergaderingen over de productie van nieuwe onderdelen.”
Meestal is hij op kantoor te vinden, maar afhankelijk van de opdrachten die hij krijgt, gaat hij ook naar de productieafdelingen. Hoe bevalt het? “Goed. Ik heb veel meer verantwoordelijkheid dan in m’n parttimebaan. Het oplossen van technische problemen in de productie is boeiend werk. Over projecten communiceer ik met het kantoor in Nederland, per e-mail en telefonisch. Onlangs heb ik een aantal dagen op het Nederlandse kantoor gewerkt.” Er is nog meer wat hem bevalt. “In de contacten met Nederland kan ik mijn Engelse taalvaardigheid benutten; ik houd van de Engelse taal.” De mentaliteit bij SixPointTwo spreekt hem ook aan. “Klein project of groot project: de kwaliteit moet altijd goed zijn.”

Ambities
Vanuit deze functie kijkt Štěpán vooruit. “Een baan als Manager Production trekt me wel aan. Je hebt dan de supervisie over de productie voor verschillende klantprojecten. Het is jouw verantwoordelijkheid dat de mensen aan de machine goed kunnen presteren, zodat we klanten optimale kwaliteit kunnen leveren.” Ondertussen leert hij veel. “Op verschillende plekken in het bedrijf leer ik wat er allemaal komt kijken bij de productieprocessen. Tegelijkertijd kan ik SixPointTwo als bedrijf bestuderen. Zo probeer ik mezelf te ontwikkelen.” Karel Bartasek ziet hem groeien: “Štěpán ontwikkelt zich gestaag en probeert zoveel mogelijk werk te verzetten. Ik geef hem advies over waar hij het beste informatie kan zoeken. Nieuwkomers zelf laten zoeken is volgens mij de beste manier om ze te begeleiden. Zo leren ze het meeste over hun werk.“

Droom: eigen onderneming
Een toekomst na SixPointTwo: daar denkt Štěpán overigens ook al aan. “Ik wil mijn eigen bedrijf opzetten. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van kleine onderdelen voor complexe projecten.” Waarom wil hij ondernemer worden? “Ik wil niet in dienst zijn van een groot bedrijf; het lijkt me mooi om te groeien met mijn eigen onderneming. En als het kan wil ik niet heel mijn leven werken. Als ik succes heb, hoeft dat ook niet. Maar het belangrijkste voor mij is de vrijheid die je als ondernemer hebt.”
Geen onrealistisch toekomstbeeld volgens Karel Bartasek. “Deze functie zal hem een brede kijk geven op industriële productie en hij zal veel ervaring opdoen. Bovendien zijn er in de regio veel machinebedrijven. Als Štěpán net zo gepassioneerd blijft voor zijn werk als nu, zal hij hier zeker een toekomst vinden.”

Eerst sparen
Een eigen bedrijf: zover is het nog niet. “Ik heb een startkapitaal nodig; daar spaar ik voor. Daarnaast verdiep ik me in wat er verder allemaal nodig is voor het opzetten van een bedrijf.” Bij SixPointTwo gaat zijn ontwikkeling door. “Ik leer hoe te communiceren met andere mensen, zoals de Nederlandse collega’s en klanten. Ook leer ik hoe audits werken; aan enkele audits heb ik bijgedragen door data voor de auditors aan te leveren.” Er is nog genoeg uitdaging bij SixPointTwo: “Ik zou hier jaren kunnen werken zonder daar erg in te hebben: de tijd vliegt voorbij. De sfeer bevalt me; we praten en hebben plezier. Tegelijkertijd werk ik hard, net als mijn collega’s. Het is een goede plek om te werken.” Het is zelfs meer dan dat: “Dit is mijn eerste echte baan: het begin van alles.”

Leave a comment