Assemblage: outsourcen of niet?

“Concurrerende doorlooptijd en gouden Tsjechische handen”

 

Zelf doen of uitbesteden? Bedrijven in de West-Europese maakindustrie stellen zich die vraag regelmatig. In processen met handmatige assemblage en/of montage is de arbeidscomponent immers een sterk aanwezige kostenfactor. Dus kijken bedrijven of ze assemblageprocessen wellicht elders kunnen onderbrengen. In Tsjechië bijvoorbeeld, waar het uurloon van deze vakmensen lager is dan dat van West-Europese collega’s. Ook doorlooptijd en kwaliteit spelen een rol bij de beslissing wel/niet outsourcen. Iman Landheer (Sales manager), Tomáš Benda (Assembly Manager) en Karel Bartasék (Technology Manager) vertellen wat SixPointTwo op het gebied van assemblage kan betekenen.

Gesprekken met bedrijven die outsourcing overwegen, vinden plaats bij SixPointTwo in Weert. “Een bedrijf wil natuurlijk veel van ons weten. Kan SixPointTwo het maken? Hoe zit het met de doorlooptijd? Hoe waarborgen jullie de kwaliteitseisen? En levert het een kostenbesparing op?”, zegt Iman Landheer. “Met onze antwoorden kan het bedrijf een goede afweging maken. Wil men een bezoek aan Humpolec (Tsjechië) brengen of is er een haalbaarheidsonderzoek gewenst, dan zorgen we daar uiteraard ook voor.”

Communicatie is cruciaal
Het assemblageproces van start tot finish is het terrein van Tomáš. “Met mijn team ben ik verantwoordelijk voor alle nieuwe assemblages die we in Humpolec uitvoeren. Voor en tijdens het assemblageproces zorgen we ervoor dat we alle benodigde informatie hebben of krijgen, zodat we tot een optimaal eindresultaat kunnen komen. Zijn er vragen, dan nemen we eerst contact op met het team in Weert. Dan kijken we of er in samenspraak met de klant een aanpassing nodig is of dat we de klant een verbetering kunnen voorstellen.”

De start van een nieuw assemblageproces
De informatie die nodig is voor het inrichten en opstarten van het assemblageproces, krijgt SixPointTwo van de klant. In principe kan dat op drie manieren. “De eerste mogelijkheid is dat de klant 3D Data en het prototype van het product beschikbaar stelt. Daaruit kunnen wij het productieproces afleiden.” De tweede mogelijkheid: “De klant verstrekt data en komt naar Humpolec wanneer we het assemblageproces voor de eerste keer uitvoeren. De klant geeft dan in-house instructie, waarna wij het zelfstandig kunnen uitvoeren.” De derde mogelijkheid: “We ontvangen 3D data, tekeningen en instructies. Als we nog vragen hebben, bijvoorbeeld als het gaat over opvolgen van de instructies of precisering van specificaties, dan stellen we die meteen. Wanneer het assemblageproces start, hebben we alles in beeld.”

Flexibiliteit en vakmanschap
SixPointTwo kan een grote diversiteit aan producten handelen, waaronder frames voor bijv. kabelhaspels, complete behuizingen voor allerlei soorten machines, maar ook diverse subassemblages, die klanten kunnen verwerken in hun eindproduct. “We zijn behoorlijk flexibel: lasersnijden, lassen, buigen, onderdelen maken en de assemblage zelf: we hebben het allemaal in huis”, aldus Karel. “Alle processen voor het bewerken van plaatproducten die aan assemblage voorafgaan, verzorgen we ook”, merkt Iman op. “Net als voor de assemblage geldt voor deze processen dat de Tsjechische tarieven lager zijn dan die van vergelijkbare toeleveranciers in West-Europa.” Karel voegt hieraan toe dat ook in de oppervlaktebehandeling aan diverse eisen kan worden voldaan, zoals poedercoaten (in-house proces), galvaniseren en KTL lakken.” En dan is er nóg een factor van belang: “Het vakmanschap van onze mensen. Niet voor niets wordt vaak gesproken van gouden Tsjechische handen.”

Doorlooptijd
Het is al gezegd: de doorlooptijd is ook een factor die meetelt. “De doorlooptijd hangt onder meer af van de complexiteit van het assemblageproces”, zegt Tomáš. “En sommige onderdelen van het te assembleren product hebben een lange levertijd. Als dergelijke complicerende factoren niet spelen, dan is een doorlooptijd van 5-6 weken mogelijk.” “We bieden zonder meer een concurrerende doorlooptijd en maken daarover afspraken met de klant”, zegt Iman.

Kwaliteit verzekerd
Tomáš en Karel zijn van begin tot eind bij het assemblageproces betrokken. “Samen met het team voeren we zowel de volledige First Article Inspection als de Final Inspection uit. Van beide ontvangt de klant een verslag. Zowel in de eerste serie, alsook de vervolgseries doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de producten volledig aan de eisen en specificaties van de klant voldoen.”

Leave a comment