Achter de schermen van webwinkels en pakketbezorging …

Elke schakel is onmisbaar

 

In december kijken kinderen vol verwachting uit naar wat Sint en Kerstman brengen. Volwassenen zitten eveneens in spanning: zullen de cadeaus wel op tijd arriveren? Wie ‘gewone’ inkopen bij webwinkels doet, wil ook weten of die in de laatste maand normaal bezorgd worden. Miljoenen bestellingen en miljoenen pakketten worden dag in, dag uit verwerkt in Nederland en omliggende Europese landen. In de logistieke keten die daarvoor zorgt, is SixPointTwo ook een schakeltje. Een kijkje achter de schermen …

In sorteercentra van o.a. Amazon en DHL rollen vele pakketten 24 uur per dag over de sorteerlijnen. In deze lijnen zijn tal van subcomponenten en modules te vinden die SixPointTwo heeft geproduceerd. Ze maken deel uit van grote sorteersystemen en doen daarin onopvallend hun werk. Ondertussen zijn ze wel onmisbaar …

Sorteersysteem voor pakketverzending
Geautomatiseerde, snelle afhandeling van pakketten waarbij het aantal menselijke handelingen tot een minimum wordt beperkt: dat is waar het bij pakketverzending om draait. Het bulksorteersysteem dat een internationale logistieke dienstverlener in een netwerk van regionale postsorteercentra gebruikt, is daar een mooi voorbeeld van. Voor dit uitgekiende systeem heeft SixPointTwo diverse componenten gemaakt, zoals rollenbanen met zijgeleiding. Deze rollenbanen zorgen ervoor dat de pakketten gestaag en soepel worden verplaatst. De zijgeleiding voorkomt dat pakketten van de baan vallen. Voor dit bulksorteersysteem maakten we ook systemen met aangedreven rollen die pakketten verplaatsen naar een andere transportband.

Cross-sorteersysteem
Een internationale dienstverlener in pakketbezorging verwerkt dagelijks honderdduizenden pakketten van meer dan 1.000 afhaalpunten. Dat gebeurt in 2 geautomatiseerde sorteercentra. Deze enorme sorteercentra beslaan samen meer dan 10.000 vierkante meter en zijn uitgerust met volledig geautomatiseerde transportbanden, robotica, OCR (Optical Character Recognition) en hoogwaardige beeldregistratie. Voor dit logistieke systeem maakten we onder meer modules waarmee de stroom pakketten naar behoefte vertraagd of versneld kan worden. Hierdoor kunnen pakketten gestroomlijnd worden aangeleverd bij het uitsorteerstation, van waaruit ze vervolgens naar de juiste uitgavepunten gaan. Van daaruit worden ze dan gedistribueerd naar de ontvangers.

Betrouwbaarheid cruciaal
In een sorteersysteem is elke schakel belangrijk. Want zodra één onderdeel uitvalt, ligt de hele lijn stil. Met als gevolg: vertraging, extra kosten en teleurgestelde ontvangers. Dat mag uiteraard niet gebeuren. Om stilstand te voorkomen heeft SixPointTwo een uitgebreide kwaliteitscontrole ingebouwd. Alle subcomponenten en modules die we leveren, worden zorgvuldig samengesteld aan de hand van werkinstructies. Vervolgens worden ze 100% getest conform een testprotocol op basis van het vierogenprincipe. Producten die uitgerust zijn met motoren, worden nog eens extra getest op hun functioneren, voordat onze afdeling Kwaliteit ze kan vrijgeven. Hiervoor maken we gebruik van een FAT (Factory Acceptance Test).

Sluitstuk van de kwaliteitszorg van SixPointTwo is ons eigen track-and-tracesysteem. Ook al stellen onze klanten dit niet als harde eis, wij vinden herleidbaarheid een must. Met het track-and-tracesysteem kunnen we aan de hand van het unieke productnummer herleiden wat de bijbehorende batchnummers zijn van alle componenten en ruwe materialen die gebruikt zijn voor het eindproduct. Tevens kunnen we altijd de assemblagedatum en de vrijgavedatum van de kwaliteitsafdeling terugvinden.

Zorgen dat het op rolletjes loopt …
De stroom van online bestellingen en pakketten blijft toenemen. Van de consument tot en met de bezorger: iedereen in de logistieke keten wil dat het proces letterlijk en figuurlijk op rolletjes loopt. Niet alleen in de maand december, maar op alle dagen van het jaar. SixPointTwo levert daar graag een bijdrage aan!

Leave a comment